Szabó Edit : Jön még kutyára dér ?

Szeretem a kertemet, látni benne mindazt amiért dolgoztam, milyen szép minden. A február túl tavaszias volt,még nem mertem benne dolgozgatni, hiszen a kutya nem ette meg a telet !
Viszont a március és április eleje kegyetlenül megtréfált ! Sokszor esett a hó,egy-két napig megmaradt és sár lett utána belőle. A kertem maradt. Voltak ismerősök, akik ültetgettek,de én nem mertem. Ha valami ki kélne,egy kis fagy rögtön elviszi. Márpedig igen sok reggel a dér fénylett ablakom alatt a zöld fűben. Mondtam is, hogy aki elültetett, bepoklosodnak a magok a földbe.
Április közepén döntöttem el, – ásás, ültetés ! De ki ásózzon? A fájós gerincemmel nagyon vigyázni kell! Ám jelentkező nem lévén lassan belekezdtem. Három napig tartott nekem az a munka, amit egy fiatalember egy-két óra alatt gyorsan megcsinált volna. De ez van ! Akit kértem,most nem jött el, mert volt pénze – de ősszel nem volt, az egy órás munkát is gyorsan megcsinálta.
A másik fiú annyiért vállalta volna,hogy őszintén kinevettem – mit gondolsz, milliomos vagyok ?
Mindegy, végre ültethetek, pedig ásás után reggelre is esett az eső. Késő délután kezdtem,mindenféle zöldségféléből egy-egy sor kész lett,kivéve a zöldhagymát,mert abból többet elduggattam,-szeretem !
Maradtak a virágok, de vigyázok a dáliámra, mert annak egy csipet fagy is elég és feleslegesen dolgoztam ! Közben az éjjel megint esett az eső, megáztak a vetett magvaim,ezáltal úgy érzem, nem késtem le semmiről. Gyorsan kikelnek és újra örülhetek,szép lesz minden. A teraszomon a muskátlik is éledeznek, felhordtam a pincéből,ahol télen aludtak.
No és a jövő hétre mondott időjárás meleget ígér, remélem nem jön kutyára dér !

Bőcs,2021.05.01.

 

Szabó Edit az Irodalmi Rádió szerzője. Szabó Béláné, Szabó Edit két gyermekes özvegyasszony vagyok. Bőcsön élek 38 éve.…