Edit Szabó : Amilyen az “Adjon Isten”….

Márti a számítógépe előtt ült és sokat gondolkozott. Újra a szeme elé került az a férfi, akinek – tudta jól – mindig tetszett.
Ismerte régi életét,melyet a felesége tett tönkre, mert nem tudott lemondani az alkoholról.
István sokat dolgozott, bele fáradt ebbe az életbe, így csak elváltak végre.
Újult erővel kezdett a munkának,hogy valahogy önálló maradhasson a női nemtől. Sokáig nem is volt semmilyen kapcsolata. Nem volt könnyű élete, míg sikerült egy önálló kis lakást venni magának.
Régebben beszélgetett vele Márti, de akkor még nem engedett . Nem zavarta az a pár év, ami köztük volt, de szerette volna, ha István teljesen és tisztán megbízhat benne.Mert a bizalmat könnyű elveszteni, de annál nehezebb visszaszerezni.
De most, sok év után újra egymásra találtak. Márti nem sokat variált, írt neki :
– Most már ideje lenne találkoznunk s beszélgetni!
A válasz igazán nem lepte meg,mert jött a bele egyezés. De azért István megkérdezte :
– Nem baj, hogy dohányzom? – Márti készségesen válaszolt : – Nem baj, csak a lakásban ne dohányozz, mert van terasz és udvar is. Ezzel nem is foglalkoztak tovább !
Sokáig írogattak egymásnak, és Márti nem bánta meg,hogy kezdeményezett. István is sok éve élt egyedül, örül neki nagyon, hogy nem kell magában élnie és van kivel beszélgetni. Mivel már nyugdíjas, abbahagyhatja a munkát, hiszen csak a társaságért ment el.
Így lassan megértették egymást, igaz lett,hogy ” Amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten ! ” Hiszen két emberen múlik minden.

Bőcs,2021.05.07.

Szabó Edit az Irodalmi Rádió szerzője. Szabó Béláné, Szabó Edit két gyermekes özvegyasszony vagyok. Bőcsön élek 38 éve.…