Szabó Edit : Ember tervez…

Kora reggel ragyogó napsütésre ébredtem.Nem volt óracsörgés, ez hétvégén mindig jellemző rám,hogy időben kelek és hat óra körül indulok a hétvégi piacra.
Előző délután az autót tele raktam az eladni való dolgokkal, így a reggeli indulás pontosan megtörténik. Igaz, úgy sosem megyek el hazulról, hogy gyönyörű két kutyám el ne látnám! Köszönés,kéznyalogatás után irány a reggeli, mert mindig ők az elsők !
Fogom a kosaram,indítom az autót,kapu nyitás-zárás után pár perc múlva a helyszínen pakolom az árumat, néha akad segítő kéz is. Nem egyedül vagyok, most négyen osztozunk a helyen. Megveszem ,amire szükségem van és indulhat a vásár! Most palántát vettem még,mert az enyémet keveselltem. Közben jöttek-mentek a vevők, mi pedig beszélgettünk jó ízűen, többször harsant a kacagás is. Jó társaság vagyunk !
Az emberek ismernek bennünket, köszönés az első, aztán beszélgetés a mindennapos dolgokról.
Lassan egyre kevesebben maradtunk,mindenkinek akadt egyéb dolga, így magamra maradtam áruimmal. Megszokott, hogy szombaton mindig 12 óra után kezdek pakolni,most is így terveztem. Ekkor jött egy jó barát és mosolyogva mutatta telefonján az előrejelzést, hogy 13 óra után az esőnek 70 % -os a lehetősége. Felnéztem az égre,pár gomolyfelhő ,- és mondtam, akkorra már én otthon vagyok! Sőt,mondtam, mára nem jeleztek semmi esőfélét! Na majd meglátjuk…
Valóban sikerült meglátni! A gomolyfelhőkből pillanatok alatt szakadt az eső,pedig még dél sem volt. Nem is pakoltam még össze. Mindenkit meglepett, mert előtte már rövidnadrágban és ujjatlan pólóban járkáltunk,olyan melegünk volt. Hirtelen szürkült el az ég, a boltból kijövők is meglepődtek,most aztán hogyan mennek haza? Az a szerencsém, hogy felülről zárt térben voltam,így nem ért az eső, szép lassan kezdtem elpakolászni dobozaimba. Mire végeztem, az eső lecsendesült,gyorsan az autóba mindent, már csak szemerkélt.
Hazaérve, hamarabb mint terveztem – a még csepegő esőben indultam a kertembe, hogy a meg vett palántákat a vizes földbe ültessem.Azért jól belocsoltam esővízzel,biztos,ami biztos.Nem mondom, a felszíni sár nem esett jól a cipőmnek, de tényleg mélyebben száraz volt a talaj.Nagyon kellett ez az eső.Sőt,több is elfért volna! Mire végeztem és feljöttem kertemből, ragyogó napsütés fogadott,egyből melegem is lett.
Érdekes az élet és a sors,mert az ember tervez… ma egy hete lakodalom volt a velem szemben lévő Művelődési Házban.A menyasszony-vőlegény és a násznép szakadó esőben indult ebéd után a nagy eseményre, mindenkinek autóval kellett menni az esküvői szertartásokra. Amikor végeztek, végig sikerült néznem, ahogy ragyogó napsütésben indította el őket a vőfély az élet közös útján.
Ugyan ilyen időjárás … Vannak véletlenek, vagy csak az ember tervez…. ???

Bőcs,2021.06.05.

Szabó Edit az Irodalmi Rádió szerzője. Szabó Béláné, Szabó Edit két gyermekes özvegyasszony vagyok. Bőcsön élek 38 éve.…