User banner image
User avatar
  • Bora Ildikó

Bemutatkozás :
Bora Ildikó az Irodalmi Rádió szerzője.
A Szegedi Tudományegyetemen szereztem francia-orosz nyelv és irodalom szakos tanári diplomát. Tanulmányaim során behatóbban megismerkedhettem e két nemzet kiemelkedő irodalmi alkotásaival, vallom, hogy ez a tudás jelentős mértékben hozzájárult íráskészségem fejlődéséhez. Kedvenc szépirodalmi műfajom a romantika, ezen belül is Victor Hugo regényei. Középiskolás koromban szerettem meg a krimiket, sorra faltam Agatha Christie könyveit.
Már kisgyermekként gazdag fantáziavilágról tettem tanúbizonyságot, az édesanyámtól hallott meséket továbbgondolva újabb és újabb történeteket találtam ki. Diákéveimben versekkel próbálkoztam, később rájöttem, hogy a prózában is otthon érzem magam. Eleinte rövidebb humoros történeteket írtam, majd 2017-ben, az Aba Könyvkiadó gondozásában megjelent A rettegés piramisa című regényem, ami egy Egyiptomban játszódó, kalandokkal és szerelmi szállal fűszerezett bűnügyi história. Gyermekkoromban öt évet töltöttem Kairóban a családommal együtt, így a könyvben szereplő helyszíneket volt alkalmam a valóságban is megismerni. Rövidebb prózai műveim témáját egy-egy érzésből, hangulatból, színekből, illatokból merítem. Jártamban-keltemben figyelem az embereket, mozdulataikat, hanglejtésüket, s máris körvonalazódik a fejemben egy újabb novella szereplője.
Egy novellám (Lelki szemetes) megjelent az Irodalmi Rádió Szegény az ördög, mert nincsen neki lelke c. antológiájában 2021 novemberében.
Egy versem (Szerelmes szonett) bekerült az Irodalmi Rádió Szerelmemnek Bálint-napra (2022) c. antológiájába.
Műveim olvashatók a Csillagszívként harcba mennék c. Blogszerzők antológiájában is (Irodalmi Rádió, 2022.)
Az Arte Tenebrarum Könyvkiadó 2022. évi versantológiáiban (Karma, Békevágy, Ki nem látott szépet) közölték három versemet.
Az Irodalmi Rádió Rókaerdő c. antológiájában megjelent két versem.
A Maradok #VERS #DAL Háló Nyitott antológia pályázatán sikeresen szerepelt Képmás c. versem és Lila hajtincs c. novellám, mely próza kategóriában harmadik helyezett lett.
Az Irodalmi Rádió Nézőpont kérdése és Lakótelepi hófehér c. köteteiben is megjelent egy-egy művem 2022 októberében.
Eddigi életpályám során jó néhány foglalkozást űztem, voltam tanár, termékforgalmazó, ügyintéző, ifjúkoromban operaénekesnek készültem, de az írásban találtam meg igazán önmagam. Minden egyes fázisát élvezem, az alapötlet megszületésétől kezdve a kézirat nyomdakészre formálásáig. Szeretek csukott szemmel révedezni, sosem látott világokban jönni-menni. A történeteimben az lehetek, aki nem vagyok, és általuk lehetek az, aki vagyok.
Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás