User banner image
User avatar
  • Klotz Mária

Bemutatkozás :


Klotz Mária az Irodalmi Rádió szerzője

Klotz Mária vagyok, szívesen írok, énekelek és fotózom. Gyakorló (német nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár) és elméleti (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, Oktatási Hivatal) pedagógiai tevékenységem mellett újságírói és főszerkesztői feladatot is ellátok. Korábban a Szentiváni Újságot, a SzóljMár-t, a Szentiváni Tükör általam alapított magánlapot, a Pátyi Kurírt, a Zsámbéki Polgárt szerkesztettem, jelenleg a Somlyó önkormányzati havi lap főszerkesztője vagyok.
Magyar és német nyelven írok verseket, prózákat, egyéb írásokat. Munkáim eddig megjelentek a Neue Zeitungban és az újság Signale irodalmi betétlapjában, a Die Erinnerung bleibt (2009) című, németországi antológiában (Hartmann Verlag), a már említett újságokban, a Katedra/Új Katedra lapokban, a Litera-Túra Irodalmi és Művészeti Magazinban, a Litera-Túra Művészeti Kiadó által gondozott Antológia 2016-ban, a Hangok és harangok (2017) gyűjteményben, az Angyalhaj (2017) karácsonyi antológiában, a „szavak könnyű szélben” (2018) című kiadványban, valamint a Szavakból kazlat (2018) elnevezésű válogatásban. Továbbá írásaim olvashatók a Sodrásban (2018) című kortárs kötők antológiájában. Német nyelven kiadott könyvem címe: Claus Klotz und seine Dichtung (2010), amelyben a költő, bátyám életművét dolgoztam fel.
Verseim érzelmeket, hangulatokat, gondolatokat jelenítenek meg, emberi kapcsolatokról szólnak. Prózáimban főként a német nemzetiségi lét problémáit, sorscsapásait feszegetem, de gyermekkori élményeimből is szívesen merítek. Az írás egyfajta önkifejezési forma, amely számomra kellemesen gyötrelmes „lelki virágzást” okoz.
2018 novemberében jelent meg a Litera-Túra Művészeti Kiadó gondozásában a Lent és fent című önálló verses- és prózakötetem. Gyűjteményemben képzeletvilágom különféle mélységekben és magasságokban szárnyal, témáimat saját élményeimből és mások elmondásaimból veszem. Fontos számomra a szavak formálása, a nyelv eszközeivel való játék, egyfajta képszerű kifejezésmód. Tartalmaimmal egy lélektől lélekig ható hídon bandukolok, néha meg-megállok, de talán célba is érek.
A festői szépségű Pilisszentivánon élek. Férjezett, két felnőtt gyermek édesanyja vagyok.

Megosztás
Megosztás