Egry Artúr és B. Mester Éva szerzőink könyvbemutatói

Szerkesztőségünk két könyvbemutatót is tartott 2017 szeptemberében. Elsőként Egry Artúr szerzőnk Beérném csenddel című, második verseskötetével ismerkedhettünk meg a Csepeli Nyugdíjas Klubban. A rendezvényt 18-án, hétfőn tartottuk meg délután négy órai kezdettel. A felolvasóestet szerkesztőségünkkel karöltve a szerző felesége, Kállay Endréné szervezte, s a lebonyolításában Zsoldos Árpád és Adrienn szerkesztőkkel együtt Pintér Lilla előadónk is közreműködött.

balról: Pintér Lilla, Kállay Endréné, Egry Artúr, Zsoldos Árpád, Zsoldos Adrienn

A műsor elején a szerző és a szerkesztőség köszönetét fejezte ki a Csepeli Önkormányzatnak, aki a kiadáshoz szükséges anyagi fedezetet biztosította, majd felolvastuk Lezsák Sándor költő előszavát. Mivel az előszó írója említett néhányat Artúr első kötetének (Portugál gálya) versei közül, így azokból is felelevenítettük a legfontosabbakat. Ezt követően került sor az új kötet kiválasztott műveinek előadására.

A szerző mellett Kállay Endréné és Pintér Lilla tolmácsolta a kiválasztott alkotásokat, melyek közül cikkünkben a címadó verset közöljük:

Egry Artúr – beérném csenddel

kék iringó és zsenge fű nem enged
szélfútta hátukra nem lép a lábam
az égi mezsgyék bírják ezt a rendet
a szél ha fú – mert fú – hiába lágyan

beérném csenddel éjezüst időmben
a szélfútta semmi partján hallgatok
harmat-rezgő esti fűben időtlen
régi rendek tartják s női hajlatok

éjezüst időmre s reám mi várhat?
csak sejtem én a zsongó zöld imákat
csend tart a rét-esti feltámadásban

szelíd kezében a „valami-másban”
hol napernyők az eres nagy levelek
szél fú kék Hold és Nap között lebegek

Budapest, 2016. december

A könyvbemutatót követően a jelenlévők megvásárolták és dedikáltatták a könyvet.


A hónap második könyvbemutatója szeptember 23-ra, szombatra esett. Az érdeklődők a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban találkoztak B. Mester Éva Csillagnász című kötetének bemutatóján. A kiválasztott művek előadásában a szerző mellett Zsoldos Árpád és Adrienn szerkesztők, valamint Taskó Zsuzsanna közreműködött.

A felolvasás mellett más élményekkel is gazdagodtak a jelenlévők, hiszen bejátszottuk felvételről Náray Erika és Csankó Zoltán előadásában Éva egy-egy versét Chopin egyik szerzeményének aláfestésével, valamint a szerző felkérésére Taskó Zsuzsanna előadónk el is énekelte az egyik verset.

A felolvasások között beszélgettünk a szerzővel életéről, gondolatairól, érzéseiről és a versek keletkezési körülményeiről is.

 

A rendezvény végén könyvvásálásra is sor került, valamint a könyvek dedikálására. Mindkét rendezvényen szép számmal megjelentek az ismerősök, családtagok, barátok és érdeklődők mellett a szerzőtársak is. (Képünkön Szabó Edit cserél könyvet B. Mester Évával.) Köszönjük szépen az aktív részvételt mindenkinek!

Cikkünk végén a szerző Névjegy című alkotását közöljük:

B. Mester Éva – Névjegy

Én a csend voltam csak,
néha talán a szó,
de akkor is szelíd,
léleksimogató.

Amikor születtem,
már kész volt a világ.
Napfény gurította
a gyermekkoron át.

Tenyérnyi kamránkat
kinőtte a család,
mégis volt mindenem,
szülő, testvér, barát.

Akkor még nem tudtam,
gazdagnak születtem,
de mit készen kaptam,
lassan elvesztettem.

Elcsendesedett a
nagy család nyüzsgése.
Magamra maradtam
célokhoz küzdésre.

Mi az, ami maradt?
Talán az alázat.
Elfogadni mindazt,
mit a sors kínálhat.

De ha néha én is
boldogságra vágyom,
szerelem névjegyét
párnámon találom.

A csend a barátom,
álom a szeretőm,
álmok álmodtak meg,
álom lesz szemfedőm.

A könyvek megvásárolhatók a szerzőktől. Jelezd a kiadvany@irodalmiradio.hu címen, ha kérsz belőlük egy vagy több példányt és továbbítjuk megrendelésed a szerző felé.

B. Mester Éva kötete 1500 Ft, Egry Artúré pedig 2200 Ft.

 

Zsoldos Árpád és Adrienn
Author: Zsoldos Árpád és Adrienn

Zsoldos Árpád és Adrienn vagyunk, férj és feleség.Miskolci házaspárként vezetjük és szerkesztjük az Irodalmi Rádiót. Életünk és hivatásunk, hogy alkotóinknak minél több és minél színvonalasabb megszólalási, megjelenési lehetőséget teremtsünk. A cél elérése érdekében készítjük rádióműsorainkat, hangzó és nyomtatott kiadványainkat, elektronikus köteteinket és galériáinkat. Szerzőinknek segítünk kötetük kiadásában, a teljes kiadási folyamatot elvégezzük nyomdai és értékesítő partnereink segítségével. Rendszeresen írunk ki irodalmi pályázatokat és nagy hangsúlyt fektetünk a közösség személyes találkozására is, ezért szervezzük felolvasóestjeinket, nyári táborunkat, születésnapi rendezvényünket. Vállaljuk irodalmi és kulturális események, szavalóversenyek, könyvbemutatók megszervezését és lebonyolítását is. Nyitott közösségként mindig várjuk új alkotók (írók, költők, képzőművészek, előadók) jelentkezését is. Elérhetőségeink: ímélcímek: zsoldos.adrienn@irodalmiradio.hu; zsoldos.arpad@irodalmiradio.hutelefon: 70/616-7583; 70/616-8684 2019-ben a Médiapiac című szakmai lapban jelent meg rólunk egy cikk Sárközi László tollából:http://www.mediapiac.com/mediapiac/Meltokeppen-es-minosegben/114251/ English version: The editors, led by the husband-and-wife team of Árpád and Adrienn Zsoldos, have been championing contemporary Hungarian authors for 18 years. In addition to their radio programmes, they also publish audio books, e-books, anthologies and self-published works. They arrange book readings, book launches and literature workshops, and they regularly hold competitions too. It is an open community that anyone who writes literature in Hungarian can join.

Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás

3 válasz

  1. Nagyon köszönöm, hogy tagja lehetek a csoportnak. Felejthetetlen számomra a könyvbemutató. Feltöltött, mert én elfelejtettem élni. Hálás vagyok Mester B.Évának, hogy felébresztett. Köszönöm, hogy ott lehettem.

  2. Kedves Éva, gratulálok a szép könyvhöz és a benne lévő kiforrott, érzelmektől dús gyönyörű versekhez. Nándi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ki voltál s kiért voltam

 Elűzött a sorsod, magadért, tőlem. Talán én szavaltam lelketlen kútba Szemeid végtelenbe hitt csillagát, Hamvas csókodban tavaszunk illatát. Nézem, rózsás keretbe rejtve csendben, Mint sóhajt

Teljes bejegyzés »

Hárman a K30-ban – 2023. március 23.

2023. március 23-án rendeztük meg ‘Hárman a K30-ban’ c. felolvasóest-sorozatunk hatodik összejövetelét, ahol Szűcs Ilona, Szolnoki Irma és Fejérvári Sámuel szerzőink olvastak fel alkotásaikból. A

Teljes bejegyzés »

VÍZ ÉS BOR

VÍZ ÉS BOR A víz világnapján említjük a neved, Mert teáltalad élet a földön nincs, Nagyapáink bőven éltek ám veled, Bár tudták a bor is

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Halál-triptichon

Rózsa Iván: Halál-triptichon Legalul Teremtetlen teremtmények bolyonganak a világban céltalanul… Halálraítéltek mindahányan kimondva, kimondatlanul… Csontvázukon még hús csüng, de a Halál bizony nagy úr… Hamarosan

Teljes bejegyzés »

Isten előtt.

Isten előtt. Egyed-Husti Boglárka Isten előtt meztelen vagyok, teljesen. Olyan vagyok, amilyennek Ő lát engem. Árnyék. Vétkes. Bűnös.   Isten előtt nincs titkom. Ő megért

Teljes bejegyzés »

HAMAROSAN

HAMAROSAN Hamarosan napnyugta, arcom szellő nyaldosta. Virágok szirmát nézem, elhordták élet mézem.   Ragadozó ösztönök, ajtón belép, köszönök. Hellyel kínál balsorsom, könnyeimmel mosakszom.   Az

Teljes bejegyzés »