Hideg vér

Patrick beleszívott a cigarettába, és miközben lassan, élvezettel kifújta a füstöt, San Diego éjszakai fényeit figyelte. A Csendes-óceán felől érkező párás, langyos légáramlatok sós hínárillat és dízelgőz elegyével burkolták be az erkélyen álló férfit. A Hilton Bayfront szálloda huszonkilencedik emeletéről szédületes panoráma nyílt a felhőkarcolókra és a Coronado Bridge fénykígyójára. A betonpilléreken ívelő kivilágított híd úgy festett az öböl sötét vize fölött, mint egy karácsonyi égősorral felcicomázott dinoszaurusz-csontváz.

Na igen, a dinók.

Patrick egy isten háta mögötti minnesotai egyetem őslénytani tanszékén tanított. Fosszíliák kormeghatározását végezte egy országos kutatásban, melybe kis vidéki egyetemek segítettek be. A dinoszauruszok kihalását okozó aszteroida becsapódás elméletét vizsgálták. Az egyhangú munka nem jelentett szellemi kihívást, ezért amikor az egyetem őt delegálta egy nemzetközi paleontológiai konferenciára, először el sem hitte. Nemcsak szakmai újdonságok, hanem egy hét kikapcsolódás is várt rá a napfényes Kaliforniában.

Amíg Patrick az egyetem elavult berendezésein futtatta az elemzéseket, elég ideje volt györtődni azon, hogy ifjúkori szép reményei hogyan szikráznak fel és hamvadnak el a spektrométer kamrájában. Szakmai hírnév, tágas városi otthon és egy takaros faház a tóvidéken, saját hajóval, mosolygós gyerekek és vonzó, megértő feleség. Keserű gyantaként kérgesedett rá Patrickra a felismerés, hogy ebből semmi nem valósult meg. Egy ételszagú bérházi lakást tudott felmutatni, egy lerobbant szedánt, két iskoláskorú, vihogó kislányt és egy feleséget, akinek kedvessége és csinossága a vártnál gyorsabban fakult. Igaz, Patrick is sugárhajtással távolodott a fénykorától.  Nemrég még széles vállán feszült a póló, most már inkább csak a pocakján.

És most itt ez a gyönyörű nő az ágyamban.

Patrick kifújta az utolsó slukkot a csillagok felé, és visszapillantott a szobába, ahol Sayana várakozott csendesen a tankhajó méretű franciaágyon. A férfi magabiztosan rámosolygott. Régen érezte magát ennyire erősnek és férfiasnak.

Amikor délután a szekcióülések szünetében a nő mellételepedett a bárban, még nyoma sem volt a magabiztosságának. Patrick nem is értette, miért éppen őt szólítja meg egy ilyen nő. Kígyómozgású testéből hűvös elegancia áradt, nyakának finom, fehér bőre alatt lila villámcsapásként ágaztak szét a vékony erek. A férfit azonnal megbűvölték az aranyfénnyel ragyogó szemek. A második italnál Sayana ujjai finoman átsuhantak Patrick kezén, és a férfi megesküdött rá, hogy egy pillanatig szándékosan elidőztek a jegygyűrűjén. A férfi úgy érezte, nagyfeszültségű áram vág a testébe a pimasz és izgató provokációtól. A nő szemrebbenés nélkül érdeklődött Patrick munkája iránt. Különösen a kormeghatározásos kutatás érdekelte.

Vacsora közben viccelődtek egymással, a koktél elfogyasztása után pedig együtt indultak Patrick szobájába. Mindeközben a férfi egyáltalán nem gondolt a feleségére, és most, hogy az erkélyen cigarettázva egyáltalán eszébe jutott a családja, még mindig nem érzett lelkiismeretfurdalást.

Patrick visszasétált a szobába, és ismét magáévá tette a nőt. Könyörtelenül, vadul, de odafigyeléssel. Sayana tombolt a gyönyörtől, és amikor felsikoltott, Patrick a nyitott erkélyajtón át úgy látta, az egész öböl belerázkódott a pillanatba. Kielégülten hanyatlott az ágyra, lehunyta a szemét és beszívta Sayana vanília és nedves páfrány illatát.

Jól esne egy cigi.

Patrick a füle mögé tűzött egy szál cigarettát, az öngyújtóját az alsónadrágja derékpántja alá csúsztatta, aztán egy pillanatra még visszadőlt a párnára, hogy mélyeket lélegezve lecsillapítsa a halántékában doboló pulzusát. Azonnal el is szunyókált.

­- Mehet az adás?

Patrick kinyitotta a szemét.

– Ha zajmentes az időablak, kérem a jelet.

Ki beszél?

– Nyugi, ő most nem hallja. Az emberhímek párosodás után azonnal eszméletlen állapotba kerülnek.

Ez Sayana.

A nő hangja a fürdőből érkezett, amelynek résnyire nyitott ajtaján keresztül fény vetődött a szobába.

– Üdvözlöm az Időhíradó nézőit. Ez az adás hatvanöt millió év távlatából jut el önökhöz. Embernőstény álcatestemben embernyelven beszélek, szavaimat a fordítómátrix tolmácsolja. Köztudomású, hogy dinoszaurusz társadalmunk technológiai fejlettsége már lehetővé teszi az időutazást. Kutatási célú időugrások alkalmával tudósaink megállapították, hogy a távoli jövőben megjelenik a Földön egy intelligens faj. A magukat embernek nevező emlősök csökevényesek és erőszakosak, de figyelemre méltó eredményeket érnek el egyebek mellett a régészet területén.

Miről beszél ez a nő?

– Szerkesztőségünk birtokába jutott a Hidegvérű Tudományos Tanács titkos jelentése. Azt eddig is tudtuk, hogy fajunk nem örökéletű. Az embertudomány állításai szerint kihalásunk időpontja közelebb lehet, mint eddig gondoltuk. Bizonyos, hogy jelenlegi korunkban, amelyet az emberek krétának neveznek, gyors és tömeges kihalási esemény következik be. A katasztrófát egy kisbolygó becsapódása okozza a KGX/457 koordinátákon, amelyet az emberföldrajz szerint Yucatán-félszigetnek neveznek. A bolygó intelligens élet számára tartósan lakhatatlanná válik.

Ez biztosan valami szívatás.

Patrick egy csapásra megértette, minek volt köszönhető ennek a világszép nőnek az érdeklődése. Meglehetősen mocskos módszerrel egy ócska beugratós tévéműsor szereplőjévé tette.

– A Hidegvérű Tudományos Tanács a felfedezéseket eltitkolta a szaurusztársadalom nyilvánossága elől, hogy megelőzze a tömeges pánik kialakulását, és ellenőrizetlen időkivándorlási hullám megindulását. Jelenleg San Diegó nevű városban tartózkodom egy őslénytani konferencián. Itt számos időjárőrünk és tudományos munkatársunk jelen van megfigyelőként. Engem is tudományos munkatársként delegáltak, azonban most felfedem sajtókapcsolataimat a közérdek nevében, hogy a fenyegető veszélyről a teljes lakosság értesülhessen. Elnyertem az egyik kutató bizalmát, aki a kihalási esemény kormeghatározásával foglalkozik. Igyekszem minél pontosabb adatokhoz jutni tőle a katasztrófa bekövetkezéséről.

Ez a nő komplett őrült.

Patrick csendesen felkelt az ágyból. A szenvedélyes kaliforniai éjszakának befellegzett.

– Informátoraink szerint a Tudományos Tanács előkészítette a tervet a válság megoldására, melyet Rex Türannosz elnök már jóvá is hagyott. Mivel az embervilág bővelkedik növényzetben, húsban és civilizációs létesítményekben, a Raptor hadtest már készül a hatalomátvételre és az emberi faj szolgasorba kényszerítésére. Ezt követően megkezdhetjük a tömeges dinoszaurusz áttelepítést.

Mi van, ha ez mégis igaz?

Patrick önkéntelenül összerezzent. Az öngyújtó kicsusszant az alsónadrágjából és a beálló csöndet szétszaggatva csattant a padlón. A fürdőszoba ajtaja kivágódott. A pucér Sayana lépett elő, de alakja nyomban szétfoszlott, és a helyén hosszúkás fejű, ember nagyságú hüllő jelent meg.

Egy Achillobator ugrott be a szobába.

Patrick felismerte az őslényt, és éppen az futott át az agyán, hogy a dohányzás valóban káros az egészségre, amikor a ragadozó összeroppantotta a koponyáját.

Dömötör László
Author: Dömötör László

Dugonics András irodalmi díjas író. Amióta megtanultam olvasni, nem tudok könyvek nélkül létezni. Gyermekkoromban nagy hatással voltak rám a kalandos és tudományos-fantasztikus regények, valamint a Magyar Rádió Szíriusz kapitány kalandjairól szóló fantasztikus hangjáték sorozatai. A nyári szünetben ezeket felvettem magnókazira, és rommá hallgattam a walkman-en este a takaró alatt lapulva. Vöröskeresztes munkatársként ez a világ ihletett első regényem megírására, amely 2022-ben jelent meg A Hold hősei - A vörös kereszt rejtélye címmel. Ezzel a könyvvel az olvasót elrepítem a jövőbe, hogy aztán onnan visszatekintve, egy izgalmas nyomozás részeseként ismerhesse meg a világ legnagyobb humanitárius szervezetének történetét. A regénybeli világot és szereplőket sok olvasó a szívébe zárta, ezért 2023-ban megjelent a Hold hősei új kalandja A lámpás hölgy címmel. Számos antológiában jelntek meg novelláim, melyek közül több díjat is nyert. Az Irodalmi Rádió szerkesztőségétől 2022-ben elnyertem a Természet Tollnoka címet. 2023-ban sci-fi kategóriában megnyertem a Dugonics András Irodalmi Díjat.

Megosztás
Megosztás

2 válasz

  1. A földönkívüliek témája lerágott csont, az ember már valami újra vágyik, amit az olvasó a Hideg vér című novellában meg is talál. Nekem nagyon tetszett. Akár regényt is írhatnál az uralmat átvenni akaró …
    No de nem spoilerezek. Érdemes elolvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ablakomból

Hűvös magányomban elszórakoztatott  A belváros tere, az ablak mögött állva.  Az érdekes embereket- kiket élte odasodort-  Csak lestem lenyűgözve, elmélázva.    Nyílott már a mosolyhozó

Teljes bejegyzés »

Éhező

Edit Szabó  : Éhező   Hosszú haját és csupasz karját megeszi a sötétség fellege, mezítlábas talpát falják a kőkockák és beton lemezek.   Járda és

Teljes bejegyzés »

Torkosság

Torkosság Az élet egyik princípiuma a kötelesség teljesítés, mit míg nevelni, fegyelmezni kell. Enélkül nem tud méltányos, s nem tud igazságos lenni, nem tudja emberségét

Teljes bejegyzés »

Képeslapok a múltból

Azon a karácsonyon sok hó esett. A város felvette szebb, fehér öltözékét. Hetven év körüli fehér szakállú öregember botorkált az összelapátolt hóbuckák között. Kötött bojtos

Teljes bejegyzés »

Így Márciusban

Új tavasz álmodásba ringatott A múló alkony, s csendjében ébredt Szebb élet szívembe lopakodott. S vágyak termeibe belenézett. Összetört a nagybetűs igazság. Kék egek alatt

Teljes bejegyzés »

                                                  

Teljes bejegyzés »