Gáthy Emőke: Júniusi hőség – előadja: László Zsolt

Gáthy Emőke: Júniusi hőség

Odakint harminc, idebent negyvenöt fokos.
Már felnőtt, de még nem érett. Izzad a nagy alkalomhoz illő sötét öltöny és a feladat súlya alatt. A jobbágyság helyzete a reformkorban. Második felelet az osztályból. Tíz perc leforgása alatt kell életében másodszor nem csak előkotorni tizenkét év feneketlennek tűnő bugyrából, hanem szabatos, csinos mondatocskákba is csomagolni a tételhez és csakis az adott tételhez tartozó ismeretanyagot.
A felelet döcög. Nem mintha nem készült volna. Valamennyi szava „ül”, a lényegbe talál. De hát húsz másodpercenként beugrik az a bizonyos átkozott áramszünet, amit csak kínos öööö…….ők-kel lehet áthidalni.
Szépszámú a hallgatóság. Az osztály legértelmesebb tanulója felel. Az elnök, az igazgatóhelyettes és a szak tanára mellett még vagy fél tucat jól ismert arcról árad felé a veled izgulunk melege. Érdekes, homlokát mégis mintha jótékony, hűvös kezek simogatnák. Csak azok az átkozott áramszünetetek.
– Fiatalember! Hagyja abba a dadogást! Három napig hallgattam már ilyesféle nyögdösést! Torkig vagyok vele!
„…Szó bennakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik.”
Hova is tartozik ez az idézet? Igen. Magyar irodalom. Arany János és A walesi bárdok… Vagy mégsem? Itt és most az ő agyából pattant ki?
Hangzavar. Legjobb. Intelligens. Csak így tudja.
– Nem akarom tovább nyomni a sódert. Sok sikert kívánok az önök előtt álló három naphoz! Aztán: lóvé, rögeszmefuttatás. És pikáns Heltai idézetek. Alig fél órája ilyen szavakkal indította erre a lidérces útra. Hány éves lehet? Fehér kefefrizura. Figyelemreméltó pocak.
– Figyeljen jobban! És kerülje a felesleges őööö….-ket!
– Igenis elnök úr! A hatalmas többséget kitevő ….őööö…bocsánat…jobbágyság…őööö…bocsánat nem vehet részt a közügyek…őööö…intézésében. Őööö…
Nem. Hát ez így nem megy tovább. Még egy szó, és abszolutizmus ide, felvilágosult vagy setét amoda, az elnöki asztalt borító sárközi szőttesre gurul a torkát fojtogató gombóc.
Nem bőgni! Csak azért sem bőgni!
Göndör fekete szakáll az elnök feje mellett. Csak azért növesztette, hogy idősebbnek lássék. Neki az első. Már csak ezért is ki akartak tenni magukért.
Szófoszlányok. Tíz perc. Következő. Megnyugszik.
– Nem készült! Világos! Félévkor felvették a Szovjetúnióba. Miért is strapálta volna magát?! Térjen át kérem a B tételre!
A göndör fekete szakállat keresi. Hát ő is ?! Átült a hosszú vizsgáztató-asztal legtávolabbi sarkára. De a szeme… huncut-cinkos melegbarna szeme az egyetlen fogózó ebben a szilánkokra hullt… miben is….?!
– Akkor miből vizsgázott?
– Matematikából. És történelemből.
Válasza az elnöknek szól, de tekintetét az a huncut-cinkos melegbarna pillantás tartja fogva.
Különös, lebegő érzés. Nem ő válaszolt. Csupán a lapockája. Ennyi jut az asztalfőnek, ha őööö…k-kel vagy azok nélkül, de mondja, mondja, abba a huncut-cinkos melegbarna szempárba kapaszkodva mondja, ami az 1934-ben Franciaországban kibocsátott pénzérméről csak az eszébe jut.

Zsoldos Árpád és Adrienn
Author: Zsoldos Árpád és Adrienn

Zsoldos Árpád és Adrienn vagyunk, férj és feleség. Miskolci házaspárként vezetjük és szerkesztjük az Irodalmi Rádiót. Életünk és hivatásunk, hogy alkotóinknak minél több és minél színvonalasabb megszólalási, megjelenési lehetőséget teremtsünk. A cél elérése érdekében készítjük rádióműsorainkat, hangzó és nyomtatott kiadványainkat, elektronikus köteteinket és galériáinkat. Szerzőinknek segítünk kötetük kiadásában, a teljes kiadási folyamatot elvégezzük nyomdai és értékesítő partnereink segítségével. Rendszeresen írunk ki irodalmi pályázatokat és nagy hangsúlyt fektetünk a közösség személyes találkozására is, ezért szervezzük felolvasóestjeinket, nyári táborunkat, születésnapi rendezvényünket. Vállaljuk irodalmi és kulturális események, szavalóversenyek, könyvbemutatók megszervezését és lebonyolítását is. Nyitott közösségként mindig várjuk új alkotók (írók, költők, képzőművészek, előadók) jelentkezését is. Elérhetőségeink: ímélcímek: zsoldos.adrienn@irodalmiradio.hu; zsoldos.arpad@irodalmiradio.hu; telefon: 70/616-7583; 70/616-8684 2019-ben a Médiapiac című szakmai lapban jelent meg rólunk egy cikk Sárközi László tollából: http://www.mediapiac.com/mediapiac/Meltokeppen-es-minosegben/114251/ English version: The editors, led by the husband-and-wife team of Árpád and Adrienn Zsoldos, have been championing contemporary Hungarian authors for 22 years. In addition to their radio programmes, they also publish audio books, e-books, anthologies and self-published works. They arrange book readings, book launches and literature workshops, and they regularly hold competitions too. It is an open community that anyone who writes literature in Hungarian can join.

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

− 3 = 3

Beteljesedés

Beteljesedés   Bár csapdosok, mégis helyben állok, Összefüggéstelen forgó kergebirka, Szárnyra kapok, fel sohasem szállok, Szabadedzés vas szívemnek titka,   Hogy magasan szárnyaljak a légben

Teljes bejegyzés »

Én vagyok ki szólok

Edit Szabó : Én vagyok ki szólok Én vagyok,ki szólok hozzátok, kinek verseit olvassátok, és vállalom minden soromat, szavaim a szívemből szólnak ! Átadom nektek

Teljes bejegyzés »

Égig érő…

Egy óriás karácsonyfa állt a szoba sarkában. Lehet, hogy csak azért tűnt oly nagynak, mert én igen pici voltam. Egészen a plafonig ért. Az „égig”!

Teljes bejegyzés »

Színről színre

Színről színre   Körülbelül hét éve történt. Valami monoton háztartási munkát végeztem, ám a szokásostól eltérően teljesen üres volt az agyam. Nem szerveztem semmit, semmin

Teljes bejegyzés »

Állj fel

  Hol van az alázat s hol a szeretet mit az élettel kaptál? Fenn hordod orrod, jársz kelsz a világban, sajátod nem ismered már. Oly

Teljes bejegyzés »
Versek
Tóth Ágnes

Légy te is virág

    Magok vagyunk, fény felé nyújtjuk két kezünket Mint virágok tavasszal az éledő mezőn, réten – Sok színben pompázik az ember és az élet

Teljes bejegyzés »