Gáthy Emőke: Júniusi hőség – előadja: László Zsolt

Gáthy Emőke: Júniusi hőség

Odakint harminc, idebent negyvenöt fokos.
Már felnőtt, de még nem érett. Izzad a nagy alkalomhoz illő sötét öltöny és a feladat súlya alatt. A jobbágyság helyzete a reformkorban. Második felelet az osztályból. Tíz perc leforgása alatt kell életében másodszor nem csak előkotorni tizenkét év feneketlennek tűnő bugyrából, hanem szabatos, csinos mondatocskákba is csomagolni a tételhez és csakis az adott tételhez tartozó ismeretanyagot.
A felelet döcög. Nem mintha nem készült volna. Valamennyi szava “ül”, a lényegbe talál. De hát húsz másodpercenként beugrik az a bizonyos átkozott áramszünet, amit csak kínos öööö…….ők-kel lehet áthidalni.
Szépszámú a hallgatóság. Az osztály legértelmesebb tanulója felel. Az elnök, az igazgatóhelyettes és a szak tanára mellett még vagy fél tucat jól ismert arcról árad felé a veled izgulunk melege. Érdekes, homlokát mégis mintha jótékony, hűvös kezek simogatnák. Csak azok az átkozott áramszünetetek.
– Fiatalember! Hagyja abba a dadogást! Három napig hallgattam már ilyesféle nyögdösést! Torkig vagyok vele!
“…Szó bennakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik.”
Hova is tartozik ez az idézet? Igen. Magyar irodalom. Arany János és A walesi bárdok… Vagy mégsem? Itt és most az ő agyából pattant ki?
Hangzavar. Legjobb. Intelligens. Csak így tudja.
– Nem akarom tovább nyomni a sódert. Sok sikert kívánok az önök előtt álló három naphoz! Aztán: lóvé, rögeszmefuttatás. És pikáns Heltai idézetek. Alig fél órája ilyen szavakkal indította erre a lidérces útra. Hány éves lehet? Fehér kefefrizura. Figyelemreméltó pocak.
– Figyeljen jobban! És kerülje a felesleges őööö….-ket!
– Igenis elnök úr! A hatalmas többséget kitevő ….őööö…bocsánat…jobbágyság…őööö…bocsánat nem vehet részt a közügyek…őööö…intézésében. Őööö…
Nem. Hát ez így nem megy tovább. Még egy szó, és abszolutizmus ide, felvilágosult vagy setét amoda, az elnöki asztalt borító sárközi szőttesre gurul a torkát fojtogató gombóc.
Nem bőgni! Csak azért sem bőgni!
Göndör fekete szakáll az elnök feje mellett. Csak azért növesztette, hogy idősebbnek lássék. Neki az első. Már csak ezért is ki akartak tenni magukért.
Szófoszlányok. Tíz perc. Következő. Megnyugszik.
– Nem készült! Világos! Félévkor felvették a Szovjetúnióba. Miért is strapálta volna magát?! Térjen át kérem a B tételre!
A göndör fekete szakállat keresi. Hát ő is ?! Átült a hosszú vizsgáztató-asztal legtávolabbi sarkára. De a szeme… huncut-cinkos melegbarna szeme az egyetlen fogózó ebben a szilánkokra hullt… miben is….?!
– Akkor miből vizsgázott?
– Matematikából. És történelemből.
Válasza az elnöknek szól, de tekintetét az a huncut-cinkos melegbarna pillantás tartja fogva.
Különös, lebegő érzés. Nem ő válaszolt. Csupán a lapockája. Ennyi jut az asztalfőnek, ha őööö…k-kel vagy azok nélkül, de mondja, mondja, abba a huncut-cinkos melegbarna szempárba kapaszkodva mondja, ami az 1934-ben Franciaországban kibocsátott pénzérméről csak az eszébe jut.

Zsoldos Árpád és Adrienn
Author: Zsoldos Árpád és Adrienn

Zsoldos Árpád és Adrienn vagyunk, férj és feleség.Miskolci házaspárként vezetjük és szerkesztjük az Irodalmi Rádiót. Életünk és hivatásunk, hogy alkotóinknak minél több és minél színvonalasabb megszólalási, megjelenési lehetőséget teremtsünk. A cél elérése érdekében készítjük rádióműsorainkat, hangzó és nyomtatott kiadványainkat, elektronikus köteteinket és galériáinkat. Szerzőinknek segítünk kötetük kiadásában, a teljes kiadási folyamatot elvégezzük nyomdai és értékesítő partnereink segítségével. Rendszeresen írunk ki irodalmi pályázatokat és nagy hangsúlyt fektetünk a közösség személyes találkozására is, ezért szervezzük felolvasóestjeinket, nyári táborunkat, születésnapi rendezvényünket. Vállaljuk irodalmi és kulturális események, szavalóversenyek, könyvbemutatók megszervezését és lebonyolítását is. Nyitott közösségként mindig várjuk új alkotók (írók, költők, képzőművészek, előadók) jelentkezését is. Elérhetőségeink: ímélcímek: zsoldos.adrienn@irodalmiradio.hu; zsoldos.arpad@irodalmiradio.hutelefon: 70/616-7583; 70/616-8684 2019-ben a Médiapiac című szakmai lapban jelent meg rólunk egy cikk Sárközi László tollából:http://www.mediapiac.com/mediapiac/Meltokeppen-es-minosegben/114251/ English version: The editors, led by the husband-and-wife team of Árpád and Adrienn Zsoldos, have been championing contemporary Hungarian authors for 18 years. In addition to their radio programmes, they also publish audio books, e-books, anthologies and self-published works. They arrange book readings, book launches and literature workshops, and they regularly hold competitions too. It is an open community that anyone who writes literature in Hungarian can join.

Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Apevák férjemmel

Apevák férjemmel Author: Mahler-Fürj Katalin Mahler-Fürj Katalin vagyok, az Irodalmi Rádió szerzője. A karácsonyi Meleg szívek című antológiába Veréb Evelin néven bekerült Az álom című

Teljes bejegyzés »

Szörnyeteg a napsütésben

A járda szélén verte le cipőjéről a sarat Darko, amikor kinyílt a főbejárati ajtó, és megjelent az anyja, egy papírt lebegtetve. – Ne nagyon tisztítsad

Teljes bejegyzés »

Az elmúló tél

Beck Brigitta: Az elmúló tél Van valami különös az elmúló télben És a bágyadt tavaszi napsugárban, Összetalálkoznak néha, S olyankor azt hiszem, hogy nyár van.

Teljes bejegyzés »

Utolsó napsugár

Hajlott, törékeny alak, Botra támaszkodó kéz, Apró léptek csusszannak, A szem a távolba néz. Vöröslő alkonysugár Lángjában fürdik a rét. Hol van már a régi

Teljes bejegyzés »

Az idő nem oldotta meg

Author: Halász Zoltán Nevem Halász Zoltán. 1957-ben születtem Pécsett. Az itt – jellemzően műszaki pályán – ledolgozott 46 év után immár nyugdíjasként szeretnék a mintegy

Teljes bejegyzés »
Versek
Veress Zita

Szürke veréb

Fád csúcsára ülő szürke veréb vagyok. Dalommal ébresztem a napod. Ágról-ágra szállva mosolyt csalok arcodra. Van, hogy tova röppenek, észre sem veszed, ha visszatérek. Újra

Teljes bejegyzés »