Repültünk!

Egy dél-tengeri sziget repülőterére tartunk. Mindnyájan a 22 órakor Magyarországra induló géphez igyekszünk. A fülledt melegben nagy szerencsének érezzük, hogy a légkondis buszról már csak pár lépés a reptér, mert elviselhetetlen a levegő.

Bent a szokásos procedúra után újra sorba állunk. Sokáig nem történik semmi, majd úgy bő félóra után elkezd araszolni a tömeg.

Haladunk! – örül mindenki – már rég benn kellene lenni. Majd amikor már azt hisszük megérkeztünk a váróba újabb sorbaállás következik. Mindnyájan szinte magyarok vagyunk fél évestől nyolcvanig. Közlik, hogy menjünk egy szinttel lejjebb, a gép késni fog. Indoklás nincs. Egyik lábunkról a másikra támaszkodunk, az idő szinte megáll. De nem úgy a gyerekek. Késő van, álmosak, fáradtak. Van, amelyik csak nyűgös, van, amelyik sír is. Egy helyben nem akarnak maradni.

Újabb félóra elteltével közlik:

A Magyarországra induló gép utasai fáradjanak be az újabb kijelölt helyiségbe várakozás céljából. Ott  egy négyzetméterre már legalább három ember jut. A gyerekek egyre hangosabbak. A szülők már alig bírják fogni csemetéiket. Babakocsit nem tudnak használni, nincs annyi hely.

Van, aki már leteszi a padlószőnyegre a csecsemőjét, ott mászkálnak lenn a cipőnkről leszáradt tengerparti homokon, szeméten.

Ugye ezt a babát rázták a parton délben altatás gyanánt? – kérdezem a párom.

Igen, meg tegnap is hajnalban ők voltak, akik a sírós babát levitték az udvarra a medencéhez.

Már majd összecsuklik a baba, anyuka tehetetlennek érzi magát. Nem csinál semmit, a gyermek arra mászik, amerre akar. Az utasok húzódoznak kicsit félre, hogy helyet adjanak a mozgáshoz.

Végre, több óráskéséssel felkerülünk a gépre. A gyermek szó szerint ájulásig sírja magát, úgy alszik el. Mivel az út két óráig tartott csupán, újabb megpróbáltatások következnek számára. Hajnali kettőkor újra ébren, újra tömeg, újra ráncigálják jobbra  – balra.

A sors úgy hozza, hogy két nap múlva összefutunk az egyik pláza előtt.

Anyuka fennhangon mesél barátnőjének.

Képzeld, Cipruson nyaraltunk. Remek volt, nagyon jól éreztük magunkat…..  s áradt belőle a végtelen ömlengés. Ügyesen tartva a látszatot. Mit sem számít a baba állapota.

Hm, hát így is elő lehet adni!? Nagyon jó volt, hogy a csecsemő naponta több órát sírt, élvezte az éjszakázást, fáradt sem volt, a negyven fok meg se kottyant neki. Igazából csak abban reménykedhetünk, hogy valami vírust nem szedett össze.

Valószínűleg valaki neki is így adta elő. A részleteken pedig minek gondolkodni. Hiszen Cipruson nyaraltunk!

Buglyó Juliánna
Author: Buglyó Juliánna

Buglyó Juliánna az Irodalmi Rádió szerzője. Balmazújvároson születtem, ma is itt élek. Alsó tagozatos gyermekek tanításával foglalkozom, melyhez a képesítést a Debreceni Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskolán szereztem. Két felnőtt fiam van. 2017 óta vagyok tagja az Irodalmi Rádiónak. Ebben az évben 3. helyezett lettem az “év pedagógusa ” pályázaton. Rendszeresen írok pályázatokra, közülük több alkotás megjelent antológiákban is. 2019.09.26-án megjelent első kötetem Kalandok közt címmel az Irodalmi Rádió kiadásában. Gyermekverseket tartalmaz. 2022-ben jelent meg a második kötetem, ez elsősorban felnőtteknek szól.  

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

24 − 17 =

Téli etűd

Az ég lanyhán hópihét mér, Ködöt fűrészel fagyott szél. Hótalan föld nyitja száját, veti az áldott hó ágyát fázós mosollyal. Bús fűszálak ridegen rínak, részeg

Teljes bejegyzés »

Életösvény

Az árva szobában örök csend Fáradt volt még megivott egy teát Ledőlt pihenni szeme gyengéden lecsukódott már nem nyílt ki többet Az ösvény a másik

Teljes bejegyzés »

Tudod, mit jelent szeretni?

Félni a holnapokat, hogy nem lesz már Hogy vágysz rá, közben magad sem tudod, hol lehet; Hogy kérdés, kérdést követ, és nincs jó válasz, mert

Teljes bejegyzés »

Casting

Casting. Egyed-Husti Boglárka írása   „Nem, nem és nem” -üvöltött Tibor, de úgy, hogy az egész stúdió beleremegett. „Ez így nem jó édesem, több átéléssel,

Teljes bejegyzés »

SZÜLETÉSNAPOMRA

Gránicz Éva: SZÜLETÉSNAPOMRA   Már jó ideje nem számolom az éveket, sajnos az úgy sem lesz kevesebb. Amikor a tükör elé állok, mindíg egy újabb

Teljes bejegyzés »

A jel

Titkok könyve ( részlet )   A jel   Földi életem legelső emléke meglepően korai. Talán féléves lehettem, amikor apám karján ülve megpróbáltam elérni az

Teljes bejegyzés »