Bakafesztiválon

Július közepe van, sugárzóan szép nyári idő. Érdeklődő arcú emberek közelítenek a város kis erdejének tisztása felé. A fák tövénél katonai járművek vannak felsorakoztatva. A filmekből ismert eredeti II. világháborús darabok. Masszív, erős technika.

A rendezvény célja az emlékezés, a főhajtás a névtelen, ismeretlen sírokban eltemetett egyszerű emberekre.

Néhányan még a Dalárda-kar énekének hatása alatt vannak. A szemükből kipergő cseppeket próbálják eltűntetni. hiszen sok családnak van mire emlékezni ezekből az időkből,

„Édesanyám, hol fogok én meghalni?

Hol fog az én piros vérem elfolyni?”

A finom nyeldeklés közben újabb megpróbáltatásra vár a kíváncsi értelem. A veterán katonai járművek hadijátékot mutatnak be. Ma ezt így mondjuk, de akad néhány szemlélődő, aki még élesben látta ezeket. Nem csak a koruk miatt ülnek le a székekre.

A felzúgó motorhang, az üzemanyag szaga, a feltörő füst teljesen lehengerli a közönséget. Nem is a taktikai tökéletesség, hanem összhatás az, ami meghatározza a pillanatot és visszarepít a múltba.

Emlékképek, melyeket a családok tagjai generációkon át adtak át utódjaiknak, most megjelenik a valóságban. Igaz, hogy játéknak nevezzük, de szívekben fájdalom, nyomorúság, félelem szakít helyet. Egyikből a másikba a puskaropogás lendít tovább.

A lelkekben felszakadnak a sebek, családtagok elveszítésének fájdalma, kik a frontokon, vagy a lágerekben pusztultak. A testi, lelki sérülések következményei. Az éhínség, az árvák szenvedései. Nélkülözés, félelem. A falun átvonuló német- és oroszcsapatok nyoma, a ledobott bombák, a bombázó repülők átvonulása.

Vizualizálják a sok rohanó embert, gyerekekért jajveszékelő asszonyokat, meggyötört időseket, amint a vermek, gödrök szegletébe sietnek, védeni nyomorult életüket.

Életre kell az érzésekben s fojtogatja az átérzők torkait.

Mire volt ez jó? Ki akar ilyen életet a gyermekeinek, unokáinak?

 

Buglyó Juliánna
Author: Buglyó Juliánna

Buglyó Juliánna az Irodalmi Rádió szerzője. Balmazújvároson születtem, ma is itt élek. Alsó tagozatos gyermekek tanításával foglalkozom, melyhez a képesítést a Debreceni Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskolán szereztem. Két felnőtt fiam van. 2017 óta vagyok tagja az Irodalmi Rádiónak. Ebben az évben 3. helyezett lettem az “év pedagógusa ” pályázaton. Rendszeresen írok pályázatokra, közülük több alkotás megjelent antológiákban is. 2019.09.26-án megjelent első kötetem Kalandok közt címmel az Irodalmi Rádió kiadásában. Gyermekverseket tartalmaz. 2022-ben jelent meg a második kötetem, ez elsősorban felnőtteknek szól.  

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Aki Mikulás akart lenni

Klári és férje, József december hatodikán ünneplik a házassági évfordulójukat. Amikor az emberek megtudják, mindig kíváncsiak, miért ezt a napot választották, Klári pedig minden alkalommal

Teljes bejegyzés »
Versek
Szilágyi Tünde

Hóesés

Cikáznak a hópelyhek.  Széltáncot járnak.  Hozzásimulva a földhöz,  Szép álmot kívánnak.    Szállingóznak a pelyhek,  Életre keltve a tájat.  Megérintik a lelket.  Beszövik a fákat. 

Teljes bejegyzés »

Advent…

Szent András nap után Adventre készülünk. Örökzöld fenyőből koszorút készítünk.   Feldíszítjük szépen gyönyörű ékesre. Gyertyákat rakunk rá rózsaszínt és lilát.   A négy vasárnapon

Teljes bejegyzés »
Versek
Szilágyi Tünde

Tavasz

Soha ilyen friss nem volt még a reggel!  Harrmatcsöppek csillognak az ébredező kertben.  Napsugarak hatolnak sejtelmesen tova-  Boldogság csörgedezik, madarak dalolnak.    Valami vibrál a levegőben

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Novemberi haikuk

Rózsa Iván: Novemberi haikuk (Nyolc haikum) Minden hülye tud Lózungot pufogtatni, S így hülyíteni… Mindenkire vár A nem ismert tartomány: Nincsen visszaút… Nemcsak Black Friday:

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Állatkert-világ

Rózsa Iván: Állatkert-világ Normális? Az irrealitás megvalósulása a fantáziában is realitás: valósággá vált valaki agyában. „Égtájak között” Marx tanainak épkézláb részeiből jobban tanultak Nyugaton, ahol

Teljes bejegyzés »