Hegymeg Községi Könyvtár átadása

Egy kistelepülés nagy napja

Hegymeg életében fontos volt, hogy a könyvtárbuszos szolgáltatást követően mostantól egy pályázati forrásnak köszönhetően egy felújított épületben állandó könyvtárban várják a helyi olvasni vágyókat.

Az alig több mint 120 lelkes település hajdanvolt iskolájának épületében rendezte be könyvtárát.  A helyreállításban fontos szerepet játszott a Nemzeti Kulturális Alap több mint 2,2 millió forintos szakmai eszközfejlesztésre, korszerűsítésre nyújtott anyagi támogatása. Ennek köszönhetően varázsolták újjá az épületet, és a könyvtár mellett egy igazi közösségi teret is kialakítottak, ahová betérhetnek a helyiek, ahol különböző programokat rendezhetnek. A hegymegiek bár szerették a könyvtárbuszos szolgáltatást, de nagy örömmel vették birtokba a bibliotékát.

Az ünnepélyes átadáson Boschánszky Iván László, Hegymeg polgármestere úgy fogalmazott: mindent a könyvekből szívtunk magunkba, melyek most is fontosak számunkra. A település templom és kultúra nélkül nem létezhet, mondta a község első embere.

Dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója kiemelte: 328 településen vannak jelen a megyében és a hegymegi a 73. olyan könyvtár, amelyet sikerült újjá varázsolni. Az intézményvezető szerint egy igazi közösségi teret sikerült kialakítani, ahová az emberek összejöhetnek, beszélgethetnek.

Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője arra mutatott rá, hogy a modern világ nem az olvasásra ösztönöz, de a könyvekből mindig nyugalom árad, ezért is forgassuk bátran a különböző köteteket. A mi felelősségünk, hogy a fiatalokkal megismertessük az értékeket, és a könyvek szeretetére neveljük már a legkisebbeket is, zárta gondolatait a politikus.

Az ünnepi pillanatokban irodalmi élményekkel is gazdagodtak a résztvevők, hiszen Kovács Gáborné Szűcs Ilona helyi szármasású költőnő olvasta fel verseit, majd az Irodalmi Rádió vezetőjével Zsoldos Árpáddal közösen adott ajándékba a közelmúltban megjelent kötetekből a könyvtár számára. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vezetője sem érkezett üres kézzel, hiszen Szekeres Erzsébet Magyar Örökség-díjas képzőművész, textilművész egy eredeti meseillusztrációját adta át Boschánszky Iván Lászlónak, Hegymeg polgármesterének.

cikk: Brézai Zoltán

fotók: Zsoldos Adrienn

Zsoldos Árpád és Adrienn
Author: Zsoldos Árpád és Adrienn

Zsoldos Árpád és Adrienn vagyunk, férj és feleség.Miskolci házaspárként vezetjük és szerkesztjük az Irodalmi Rádiót. Életünk és hivatásunk, hogy alkotóinknak minél több és minél színvonalasabb megszólalási, megjelenési lehetőséget teremtsünk. A cél elérése érdekében készítjük rádióműsorainkat, hangzó és nyomtatott kiadványainkat, elektronikus köteteinket és galériáinkat. Szerzőinknek segítünk kötetük kiadásában, a teljes kiadási folyamatot elvégezzük nyomdai és értékesítő partnereink segítségével. Rendszeresen írunk ki irodalmi pályázatokat és nagy hangsúlyt fektetünk a közösség személyes találkozására is, ezért szervezzük felolvasóestjeinket, nyári táborunkat, születésnapi rendezvényünket. Vállaljuk irodalmi és kulturális események, szavalóversenyek, könyvbemutatók megszervezését és lebonyolítását is. Nyitott közösségként mindig várjuk új alkotók (írók, költők, képzőművészek, előadók) jelentkezését is. Elérhetőségeink: ímélcímek: zsoldos.adrienn@irodalmiradio.hu; zsoldos.arpad@irodalmiradio.hutelefon: 70/616-7583; 70/616-8684 2019-ben a Médiapiac című szakmai lapban jelent meg rólunk egy cikk Sárközi László tollából:http://www.mediapiac.com/mediapiac/Meltokeppen-es-minosegben/114251/ English version: The editors, led by the husband-and-wife team of Árpád and Adrienn Zsoldos, have been championing contemporary Hungarian authors for 18 years. In addition to their radio programmes, they also publish audio books, e-books, anthologies and self-published works. They arrange book readings, book launches and literature workshops, and they regularly hold competitions too. It is an open community that anyone who writes literature in Hungarian can join.

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A modern civilizáció halála?

Tán elrabolta Hádész szép Európét előled Zeusz, hogy lelke hajón haldoklik, Európa partjai előtt, míg Posszeidon tétlenül nézi vizén tragédiánkat? Author: Erdei Péter Informatikus, vegyészmérnök,

Teljes bejegyzés »

Elmondom neked!

Úgy szeretnék bejárni veled ezer tájat, Lefotózni minden apró kavicsot, minden zöld fűszálat. Válladra hajtanám a fejemet, Miközben együtt kémlelnénk a kék eget. Szellő szárnyán

Teljes bejegyzés »

Az angyal

Péter roppant tudatos harmincas éveiben járó fiatal férfi volt, aki szerette maga irányítani az életét. Nehezen alkalmazkodott másokhoz, ezért többnyire egyedül dolgozott. Szabadúszóként nem okozott

Teljes bejegyzés »

OLY’ ÉVEKET ÉLÜNK

       OLY’ ÉVEKET ÉLÜNK   Oly’ éveket élünk, hol fontos a SZERETET, Hisz’ beszélni ma erről, nem lehet eleget. Szülő és gyermek ki manapság

Teljes bejegyzés »