Szerda este

Erzsi néni legkedvesebb helyén, a teraszon töltötte ebéd utáni sziesztáját. Barna színű, itt-ott megkopott foteljában üldögélt. A késő szeptemberi napsugár szelíd-melegen cirógatta ráncokkal szegdelt, puha orcáját. Ameddig az időjárás engedte, itt ejtőzött hű társa, Morzsa kutya társaságában. Merengett az emlékein, az elmúláson, mostani életén, illetve a legegyszerűbb hétköznapi teendőkön.

Szeretett férje pár évvel ezelőtt befejezte földi küldetését, fia és menye örökösen siettek, dolgoztak, az idős asszonyra már nem jutott a drága időből. Egyedül unokája, Bandi táplálta a fényt nagymamája szívében. A fiatal férfi szerda esténként, edzés után mindig meglátogatta nagyanyját, aki minden alkalommal csupa szívvel, megpakolt asztallal várta őt. Erzsi nénit a szerdai napok töltötték fel energiával. Az örömteli várakozásba mostanság némi aggodalom is vegyült, ugyanis csekély nyugdíjának beosztása egyre gondosabb odafigyelést követelt az asszonytól. A pénz érkezéséig még két napot várnia kellett. Napok óta paprikás krumplit ebédelt, abból is fél adagot, vacsorára pedig csak kefirt evett. Nem zavarta a szerény étkezés, inkább korogjon az ő gyomra, mintsem Bandika üres bendővel távozzon tőle szerda este.

Jó ideje töprengett, amikor észrevette, hogy mérges felhők kezdik tompítani a napfényt. Mennie kell bevásárolni, mielőtt leszakad az ég. Még csak az hiányzik, hogy megfázzon és gyógyszerekre is költenie kelljen! Kedvenc sarki boltja helyett ez alkalommal a bevásárlóközpontba indult. Nem szerette ő azt, de nem volt mit tenni, ott olcsóbban vásárolt. Busszal közlekedett, ahol a tolakodó, hangoskodó emberek gyakran lökdösték, nem kínálták hellyel. Meghajlott, alacsony termetű néniként megterhelő volt az út, ám, ha Bandira gondolt, könnyedebbé vált minden.

Az üzletben igyekezett a termékek árát alaposan szemügyre venni, már amennyire gyengülő látása engedte. „Úgy hiszem, ezt fillére kiszámoltam”. Unokájának gulyáslevessel és palacsintával kívánt kedveskedni. Feltette a szalagra a termékeket, előkészítette kapcsos, apró pénztárcáját, amikor is felvillant a fizetendő összeg, majd a pénztáros hölgy is kimondta:
– Hatezer-nyolcszáz forint.
Erzsi néni kétségbeesetten matatott.
– Jaj, aranyom ne haragudjon, de ennyi pénz nincs nálam. Valamiképpen elszámoltam magamat.
A kasszás hölgy megsajnálta az asszonyt.
– Semmi baj, akkor leveszünk valamit – válaszolta kedvesen.
– Öreg fejem, mindjárt leszedek ezt-azt. Legyen kedves adjon egy kevéske időt!
A néni riadtan próbálta kitalálni, mit mellőzhetne. „Ha leveszem a lisztet, akkor nem tudok sütni Bandinak, a túró marad, az a kedvence, hús nélkül nem lehet gulyást főzni, talán a kenyér nem kell, és étolaj sem szükséges, van otthon valamennyi zsír.”
– Minden marad, én fizetek – szólalt meg egy határozott férfihang. Erzsi néni döbbenten állt, a meglepettségtől szóhoz sem jutott. A férfi már fizette is a termékeket. A pénztáros hölgy elérzékenyülve adta át a blokkot.
– Nemes cselekedet, érdemes volt ma felkelnem és bejönnöm.
Erzsi néni kissé szégyenkezve, de hálával a szívében pakolt el. Félreállt és megvárta, amíg a férfi végez a saját vásárlásával.
– Fiatalember, az Isten áldja meg! Köszönöm! Itt van a pénzem, ennyit tudok most fizetni. A maradékot két nap múlva megadom. Tudja, akkor kapom a nyugdíjat – hálálkodott pityeregve a néni.
A férfi a tenyérét az asszony remegő kézfejére tette, majd így szólt:
– Kérem, fogadja el szeretettel! Nem tartozik nekem egy forinttal sem.
Erzsi néni – aki már kezdte hitét veszíteni az emberi jóságban – a férfire nézett könnyáztatta szemén keresztül:
– Tudja, nem élek én nagy lábon. Kibírom két napig is élelem nélkül, de ma jön az unokám. Nem tehetem meg, hogy nem főzök neki. Nem azért, mert nem értené meg. Dehogy! Én nem akarom megijeszteni azzal, hogy nincs rávaló.
– Jó étvágyat a vacsorához – kacsintott kedvesen a nénire.

Este a kicsiny házikóban Bandi hatalmas étvággyal fogyasztotta a nagymama által készített vacsorát. Mindkettejük hátát vastag pléd borította, Erzsi néni még nem akarta elindítani a fűtést.
– Mamika, megint fenségeset főztél. Úgy kimelegedtem, hogy már nem kell ez – azzal lerántotta magáról a plédet, és megfogott egy vaskos túros palacsintát.
A nagyi örömmel nézte unokáját. Ott akkor úgy érezte, nincs másra szüksége. Ezek az órák mindenért kárpótolták. Eszébe jutott a férfi az üzletből. Bárcsak megvendégelhetné őt is, de észbe kapott: „Persze, pont egy magamfajta vénasszony főztjére vágyik.”

Messzebb egy fiatal férfi magányosan üldögélt tágas, meleg lakásában, miközben megrendelt pizzájára várt. Ürességet érzett, a televízió hatalmas kijelzőjénél is nagyobb dologra vágyott. Kilépett az erkélyre, felnézett a végtelen égboltra, a milliónyi csillag közül kiszúrta azt az egyet.
– Nagyi, ugye büszke vagy rám?
Mélyet, szinte fájdalmasat sóhajtott. Hitte, hogy valahol egy néni és az unokája boldogan lakmároznak.
– Bárcsak közéjük tartoznék, ha csak egy órára is…

Kelt: Győr, 2022 októbere

Varga Adrienn
Author: Varga Adrienn

Adri vagyok, az Irodalmi Rádió blogszerzője. Főként novellákat, valamint "könyves-élményes" beszámolókat írok. Az irodalomra oly’ mértékben van szükségem, mint a vízre. Mivel nem szeretnék szomjazni, figyelek arra, hogy a legpörgősebb időszakban is tudjak kortyolni belőle. Az olvasás az a teremtett világom, amelyben megpihenhetek, feltöltődhetek, átérezhetek, tanulhatok… Az írás pedig az eszközöm, hogy kifejezzek. Az irodalom világán túl rajongok a kutyákért (nekünk is van kettő), a természetért, az Őrségért, az őszért, a télért, valamint a tökös-mákos rétesért 🙂 Hatalmas kedvencem a művészvilágból Audrey Hepburn :" A nevetés nagyon sok betegség gyógyszere, és a nevetésre való hajlam talán a legfontosabb emberi tulajdonság." Eddigi megjelenéseim: Téli örömök könyve: Családi tél (akkor és most) - Irodalmi Rádió - Dolgaink című novelláskötet : A töltött paprika c. novella (3. helyezés) - Irodalmi Rádió - Lakótelepi Hófehér című novelláskötet: Ünnepelek c. novella (2. helyezés) - Irodalmi Rádió - Kiskegyed online felület: Szerda este; Bütyök című novellák AHetedik című online folyóirat: Meg(nem)érkezés című novella A tavaszi szél titkai című antológia: Nyílni kész - Irodalmi Rádió - Faceboook-oldalamon további "röpke" bejegyzéseket, könyvajánlókat olvashattok.

Megosztás
Megosztás

4 válasz

 1. Kedves Adrienn! Egyszerre elszoruló szívvel és boldogan olvastam novelládat. Nagyon-nagyon tetszik. Eszembe juttatta saját mamikámat, aki szintén értünk élt és eszméletlen finomakat főzött. Én is tőle tanultam, hogyan kell a konyhában otthonosan mozogni. Köszönöm szépen ezt a csodálatos élményt, hogy olvashattam írásodat.🙂

  Szeretettel:

  Katica

 2. Kedves Adrienn!
  Ez egy remek írás! A töltött paprika után ismét ragyogó párbeszédeket alkotsz és értékes gondolatokat villantasz fel. Örömmel olvaslak. Körülnézek, van-e kutyás, vagy őrségi történeted.
  Szeretettel gratulálok!
  Miklós

  1. Kedves Miklós!

   Nagyon jól esnek kedves szavaid. Hálásan és boldogan köszönöm.
   Ezen a portálon kutyás és Őrséges írás nincs még. A facebook oldalamon található egy őrségi bejegyzés szeptemberből , amolyan élménybeszámoló Adrisan :)(https://www.facebook.com/adriiroioldal/posts/5383389801780558)
   Írtam egy kutyás történetet még pár évvel ezelőtt, melyet majd lehet megosztok itt a portálon.

   Szeretettel,
   Adri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Versek
Barna Benedek

Fénytörés

Én mondom, hiába minden: egy csillogó prizmán át sem mutat a világ jobban annál, amilyen valójában…             Author: Barna Benedek

Teljes bejegyzés »

Mindened lennék

  Lennék az, vagyonnal tele, Minden atom, minden tárgy; körülötte. Lennék, azért, hogy egy pillanatra csodáljon, S azokkal a szemekkel, egy pillanatra új életet adjon.

Teljes bejegyzés »

Gulyásleves újragondolva

Gyönyörű nyári nap volt a Dunán. A csapat reggel hétre érkezett a Római-parti csónakház elé. Evezősök voltak és háromnapos táborba készültek Visegrád alá, a Szentendrei-sziget

Teljes bejegyzés »