Kovács Gergely: Betiltják a veszélyeztetett faj vadászatát

      A Katmandu Krónika tegnap közleményben számolt be arról, hogy holnaptól, azaz 2082. január 19. déli tizenkét órai hatállyal az egész északi félteke területén határozatlan időre betiltják a nepáli aligátor vadászatát. A döntést azt követően hozta meg a Nemzetközi Hüllővédelmi Bizottság, hogy a legfrissebb adatok azt mutatták, tavaly óta vészesen lecsökkent a természetben élő egyedek száma.

      Amint az köztudott, a nepáli aligátor az egyik legkönnyebben vadászható faj a világon. Mivel Nepálban nem őshonos fajról van szó, a nepáli aligátor nem tudott kellőképpen alkalmazkodni a környezethez. Bár fehér színének köszönhetően majdnem észrevétlenül el tud rejtőzni, a hiányos alkalmazkodás miatt hangosan tüsszög, mikor a sűrű havazás közben hópehely kerül az orrlyukába. Emiatt a tapasztalt vadászok számára könnyű préda a hegyvidéki területeken.

      A nepáli aligátor északon történő elterjedésére több, egymástól lényegesen eltérő elmélet létezik. A tudományosan legelfogadottabb magyarázat szerint élőhelye a Nagy Villanást követő kontinensvándorlás következtében került át a korábbinál sokkal északabbra. Egy másik elmélet szerint a nepáli aligátor a közel tíz éve tomboló jégkorszak miatt kényszerült arra, hogy korábbi élőhelyéről északra vándorolva keressen magának jobb élőhelyi viszonyokat és bőségesebb táplálékforrást. A Nepált benépesítő inka törzsek szerint azonban a nepáli aligátor szent állat, és vadászatát skalpolással kellene büntetni.

      A vadászatról szóló tilalommal egy időben döntöttek arról is, hogy elvetik a nepáli aligátor háziasításával kapcsolatosan benyújtott összes javaslatot. A Nemzetközi Hüllővédelmi Bizottság szerint téves az a lakossági feltételezés, hogy a nepáli aligátor fiatal korban még háziasítható vagy szelídíthető lenne. A lakosság képviselői a mindennapos havazás miatt megnövekedett hókotrási feladatok könnyítésére keresik a megoldást. A tudomány által is elfogadott tény, hogy a nepáli aligátor, amennyiben nem zsákmányra vadászik, az ember közeledtére heves farokmozgatásba kezd, és ez a télen gyakori energia- és áramhiány esetén nagyon hasznos lehetne. A lakossági képviselők szerint a háziasított vagy szelídített nepáli aligátort megfelelően irányítva, akár két méterre is megnövő farkának heves mozgását kihasználva könnyedén eltakarítható lenne a házak körül felgyülemlő hó. Az elektromos hótakarító gépek helyett ez sokkal energiatakarékosabb megoldást jelentene.

      Dr. Kóródy Katáng, a Magyar Kontinensvándorlási és Fajfenntartási Intézet igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy Magyarországon nem kell a nepáli aligátor feltűnésétől tartani, ugyanis ez a faj a Nagy Villanást követően kizárólag az északi féltekén mutatkozott. Hazánk közvetlen körzetében, a Déli-sark mentén eddig még egyetlen példánnyal sem találkoztak.

Gödöllő, 2023. szeptember 19.

Megjelent az Irodalmi Rádió A tél ölelésében című antológiájában (298-299. oldal).

Kovács Gergely
Author: Kovács Gergely

Kovács Gergely vagyok. Azért csatlakoztam az Irodalmi Rádió blogszerzői közösségéhez, mert szeretném megtudni, hogy amit írok, tetszik-e másoknak. Remélem, hogy aki betér az oldalamra, és megtisztel azzal, hogy elolvassa, amit itt talál, elégedetten távozik, és úgy érzi majd, érdemes volt. Eddigi megjelenéseim: Szárnyszegés – Rókaerdő című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. (A természet poétája 2022. pályázat – humor különdíj) Kedvenc – Lakótelepi Hófehér című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. (Novellák 2022. pályázat – 3. helyezés) Néhány Szemelvény Európából – Zsebkönyv 10. – Útravaló, Holnap Magazin, 2022. Karácsony – Meleg Szívek című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. Tavaszi reggel – A Tavaszi szél titkai című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. A kis utca - Hívatlanok című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. Gergő és a sapka - Múzsa, magam ma neked megadom című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. Csupasz - Álmodó című antológia, Holnap Magazin, 2023. Csere - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Rövidhírek (Kábítószer-kereskedők rendőrkézen, Újra megnyitja kapuit a népszerű étterem, Felemás sikert hozott a díjnyertes film bemutatója) - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Ül és te - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Hét vagy nap - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Elmúlás - Vetkőznek...

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Árvák

                                                                Árvák   A városnak ezen a részén mindig sokan járnak. Itt a buszmegálló, csillogó-villogó áruház, helyijárat-megálló; bank, iskola, pláza, szerkesztőség, ügyészség, illatozó látványpékség, börtön.

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Scherzo

Rózsa Iván: Scherzo Kövérek és soványak A kövér emberek mind joviálisak! A soványak viszont gyomorbetegek… Valami hasonlót mondott tréfásan megboldogult Popper Péter tanár úr annak

Teljes bejegyzés »

Az Óperenciás tengeren túl

Az Óperenciás tengeren is túl Az Óperenciás tengeren is túl Ahol a kurta farkú malac túr Tüntizők és alkohol abúzusban élők A társadalom peremén szendergők

Teljes bejegyzés »

Még hiszek benned

Még hiszek benned   Még hiszek benned, Hiába ül szívemen fájdalom; Te vagy nékem a boldogság, Te vagy minden bánatom.   Hallottam felőled jót, S,

Teljes bejegyzés »