Hirtelen jött gazdagság

Van egy falu, valahol nagyon messze. Olyan távol, hogy talán még azok sem találnának el oda, akik egész életükben ezt a helyet keresik.

Történt egyszer, hogy egy kis család éppen ezt a falut találta legmegfelelőbbnek a letelepedésre. Így hát vásároltak ott egy házat és egy telket, és be is költöztek. A lakás tökéletes volt, de az udvar csak egy kopár földdarab. Nemhogy virág, de még fű sem nőtt rajta. Ezért a háromtagú család beszerzett innen-onnan mindenféle fűmagot, virághagymát, meg bármit, amiről azt gondolták, hogy növény lehet belőle. Ezután elvetették az összeset az udvarban.

Egy napon, – mikor a tavasz már igyekezett átadni helyét a nyárnak – minden növésnek indult. A kert tele lett illatos virágokkal és zsenge fű nőtt körülöttük. A ház tulajdonosa egy reggel, mikor kilépett az udvarára, különös dolgot vett észre. Egy fa állt előtte, ami előző nap még nem volt ott. Gyönyörködve nézte a vaskos törzset, a zöld leveleket. Közelebb lépett és észrevette, hogy ami az ágakat borítja, az nem egy átlagos lombkorona. A levélnek tűnő lapocskák egytől-egyig bankjegyek voltak.

– Gyertek gyorsan, ez egy pénzfa! – kiabált a feleségének és a fiának. Erre azok eszeveszett tempóban rohantak ki az udvarra. Igaz, cseppet sem egy pénzfára számítottak, sokkal inkább a férfin szerettek volna segíteni. Ugyanis azt gondolták megbolondult, vagy hallucinál. Mikor kiértek a kertbe, egészen elámultak.

– Ez nem lehet igaz! – mondták szinte egyszerre. Miután felocsúdtak, hoztak is egy kosarat, amit teleszedtek bankjegyekkel. Mindennap összegyűjtöttek egy kosárnyi pénzt, így csakhamar meggazdagodtak. Vettek mindenfélét, amiről valaha álmodni mertek: rengeteg állatot, hatalmas szántóföldet, és a lehető legdrágább traktort. Hetek teltek el. A pénzfa termése egyre csak fogyott. Hamar eljutottak odáig, hogy csak egyetlenegy bankjegy árválkodott a fán.

– Szerintem ültessük el – javasolta a feleség a férjének. – Hátha pár év múlva ebből is ugyanilyen pénzfa nő.

– Szó sem lehet róla! Én aztán nem fogok évekig várni. Elköltjük ezt is, úgy mint a többit. Az a fa nemsokára megint termést fog hozni, ne aggódj! – mondta a férj, akit elvakított a gazdagság, és azt az utolsó bankjegyet is azonnal magának akarta.

Gyorsan elrepült az idő. A kis család ezalatt minden pénzét elköltötte. Már az utolsó erejével perzselte birodalmát a forró nyár. Áldozata volt sok szép virág, amik teljesen elfonnyadtak. Kiszáradt a család termése is. Nem bánták nagyon. Csak a pénzfát óvták, de azt úgy, mint a szemük fényét. Viszont hiába volt a sok napsütés, hiába volt a bőséges öntözés, a fa csak nem akart termést hozni.

Egy éjszaka hatalmas vihar támadt. Dörgött az ég és úgy hullott az eső, mintha több ezer angyal fakadt volna egyszerre sírva. Reggel a gazda félve ment ki körülnézni. Elszörnyedt attól, amit látott. A drága traktor tönkrement, sehogy se tudta beindítani. Az állatok mind megszöktek, hiába indult keresésükre, már túl messze jártak. A pénzfa pedig gyökerestül fordult ki a helyéről.

Így veszett el a hirtelen jött gazdagság. És ezért nem találkozhatunk ma már pénzfával sehol.

Beck Brigitta
Author: Beck Brigitta

Beck Brigitta az Irodalmi Rádió szerzője. Beck Brigitta vagyok, 18 éves. Megtehetném, hogy hosszú bemutatkozást írok magamról, de úgy gondolom, a verseim sokkal többet elárulnak rólam, mint amit ide le tudnék írni. Egyszerű szavakkal kifejezhetetlen mindaz, amit egy alkotással közölni lehet. Azért van szükség művészetre, hogy bármit el tudjunk mondani. Kellemes, gondolatébresztő olvasást kívánok!

Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hinned kell

Hinned kell­­ „Valaki jár a fák hegyén*”: az életünknek őre ő, nincs nála nagyobb erő. Megfordít sorsot, életet: csak kegyelméből élhetek. Vírussal büntet hitszegőt, hatalmi

Teljes bejegyzés »

November

Edit Szabó : November November,nem szeretlek, holnapjaim elvetted, első nap temetőben, erősen fogom őt meg. . Fejfán mosolygós arca, egykor régit mutatja, itt hagytalak titeket,

Teljes bejegyzés »

Tigris Tamás és Benjámin

Tigris Tamás a dzsungelben Fütyörészve ballagott, Néha széles jókedvében Ordított is egy nagyot.   A felhőtlen boldogsága Egy picikét hibádzott, Belefáradt a magányba, Keresett egy

Teljes bejegyzés »

A káposztalepke csodája

Élt egy fehér pillangócska A virágos szép mezőn, A szivárványt figyelgette, Nézegette ő merőn.   Csodálta a sokféle színt, Közben pedig kesergett, Egyszínű fehérsége miatt

Teljes bejegyzés »

Genezáreti tó / Biblia Lukács 8:22-25

A Genezáreti tó Author: Mahler-Fürj Katalin Mahler-Fürj Katalin vagyok, Gyomán születtem 1976-ban. Versek írásával 15 éves korom óta foglalkozom, mely számomra nemcsak önkifejeződés, hanem varázslat

Teljes bejegyzés »