Szemelvények Tündérke naplójából

2010-03-01

Így kezdődött ….A tündérke a tündérkertben lakott … egy tündér házban és élte a tündérek hétköznapi életét . Most éppen nem annyira hétköznapit mert megszaladt neki annyi dolga volt. Na meg ugye az életében megjelent egy Herceg. Tündérke szíve csordultig lett érzelmekkel … az érzelmek kicsordultak és szép kacskaringós betűkkel elrendeződtek. Tisztára mint egy napló …tündérnapló ?

2011-09-28

Tündérke a tündérkertben sétálgatott éppen , laza mezítláb a selymes füvön….gondolatai na … azok számos témakör körül csapongtak …úgymint : Hol van a Herceg ? Mi van a Herceggel ? Mikor jön már Herceg ? Jó kedve lesz-e a Hercegnek ? Hogy telt a napja az ő Hercegének ? Hiányzott -e a Hercegnek az ő kis Tündérkéje ??? A koboldok gondolat elfogó bizottsága már síkideget kapott a Herceg gondolatától is , hősiesen állták a sarat,de már igen várták az estét , hogy végre megjöjjön a Herceg ( abban szép ezüst ruhájában ) és Tündérke gondolatai végre egy vektor mentén rendeződjenek !

De nem !!! A csillagporral hintett ösvényen egy szigorúan öltözött , magabiztosnak tűnő hölgy közeledett . Feltűnően hasonlított Tündérkére,de valahogy … Tündérke lobogó összevissza-göndör fürtjei helyett , gondosan fésült frizurát viselt , a szivárványos ragyogó-kék de kissé zilált szárnyak helyén pedig szépen vasalt blúz és szoknya simult a kissé molett alakra ( mondjuk ez megegyezett )

Tündérke a jövevény elé röppent, és jókedvű kíváncsisággal kérdezte :

– Hát te ki vagy ????

– Nem ismersz meg ???

– Hát…. bizonytalanodott el Tündérke ..de az nem lehet ! Ugye nem ???

– De bizony én te vagyok vagyis te vagyok én !!! Én vagyok a te valóságod az offline lényed !

– Nem lehet !!!! Én kedves vagyok, bohó, kicsapongó és fiatal ! Itt élek ezen a varázslatos helyen ! Itt minden csupa virág ! Nézd meg ezt gyönyörű patakot , a tündér házakat ! Itt vannak a koboldok, a manók …és hát itt van a Herceg !!!

– Tudom ,ezért teremtettelek magamnak. Ülök az irodában ,gyártom az aktákat , védem a környezetet , komoly vagyok és megfontolt ! És vigyázok hogy nehogy észrevegye valaki Tündérkét !

– Dehát miért ????

– Hát tudod az offline az ilyen ! És persze valakinek pénzt is kell keresni a tündérségből nem lehet megélni ! Játék vagy! Szerepjáték !

– Akkor én nem is létezem ???

– Jaj dehogynem !!!! Én vagyok a valóság ,de Te vagy az igazság !

– És herceg ????

– Fogas kérdés ! De legyél nyugodt Ő valóban létezik ….számodra ….itt van a minden napjaidban ….jön azon a szép fehér lován ,ezüst szerkóban ….és egyszer majd átlovagol a mezsgyén ….és ott terem az offline-ban . Na akkor felveszem azt a bodyt ..tudod amelyik ott van a szekrény aljában ….

– Te mi tök egyformák vagyunk ! Nem lehet hogy te vagy az offline szerepjátékom !

– Még az is lehet!!!! Oda -vissza !!!! Na de megyek is , tudod odaát gyorsan múlik az idő ! Vigyázz magadra Tündérke ! Vigyázz ezzel a Herceggel

– Te is vigyázz magadra ! Ja és rázd le magadról a csillámport !!!!

Tündérke behunyta a szemét és a Herceget látta !!!! Aztán kinyitotta és akkor is !!!! És akkor megint becsukta …..aztán megjátszott közömbösséggel elindult a Herceg felé ! A koboldok felsóhajtottak : vége a műszaknak ! Kevertek egy kis rózsaszínkockás vágyakozó-didergést , ráfújták Tündérkére aztán huss haza !

Az offline-ban persze zsúfolt volt busz a lábak letiporva , de az ablakon valami rózsaszinű kulimászon derengett át a fény …. jövök …. jövök suttogta maga elé az egyik idősödő ,kissé molett hölgyemény ! De azt már csak gondolatban tette hozzá,hogy ….Hercegem …

2011-03-27.

….Tündérke keresztanyja Tündérkertben lakik és érett kora ellenére a mégoly kekec koboldok szerint is „vagány nő ” . Egyedül éldegél , de nem magányosan. Állandó nála a forgalom . Ahogy mondani szokta volt, terézanyai hajlamokkal van megáldva, így aztán nála csapódik le Tündérkert lelki problémáinak kb. 99,5 %-a. A többi 0,5 %-on osztoznak ez egyéb lakók és látogatók ( koboldok, manó, törpikék , sellők, szörnyikék ,még a mélyben lakó bajforrásoknak is jut belőle ) .

Tündérke szinte napi kapcsolatban van az Ő keresztanyukájával, ezért feltűnt neki hogy egy ideje csend honol az emailok, telefonok sms-ek környékén . Menesztett hát egy árnyalt – irányított -aggódó gondolatot . A szelek szárnyára bízta, de pár perc múlva a gondolat visszajött ,és jelentette hogy a címzett nem elérhető ! Hmmm..itt már valami probléma van ! Odamegyek !

Mégcsak nem is suhanó szárnyakat csatolta fel , hanem átlényegült ( ez gyorsabb csak közben nem látja a tájat ) , és máris ott állt Tündérkeresztanya háza előtt . Minden zárva, spaletták leeresztve.Elutazott volna ? De olyankor mindig szól , meg áttelepíti a macskákat meg végrendelkezik a virágokról meg egyáltalán…

Kissé ijedten lépett be az ablaküvegen keresztül (molekuláris átpréselődési technika) , az előtérben sötét volt , csak a hálószoba felül hallatszott valami halk nyöszörgés , és orrfúvogatás . Tündérke belépett a hálószobába . Félhomály . Tündérkeresztanya az ágyban feküdt . Gondosan elrendezve. Bóbitás főkötő , csipkés hálóing ahogy a nagykönyvben meg van írva. Körülötte a macskái hevertek , az ágy alól egy kutyamancs kandikált ki. És az éjjeli szekrényen egy könyv Örkény : Macskajáték Mint egy festmény !!!!

Mint egy festmény ? Valami gyanús ! Volt már beteg Tündérkeresztanya , és őszintén aggódtak érte, de ez most most olyan megrendezett. Itt valami más baj lesz ! Tündérkeresztanya nem volt már mai csirke, de azért élénk érzelmi életet élt. Naponta kb. háromszor lett szerelmes , és azt szokta volt mondani, hogy az Ő korában már egy csalódásnak is örül az ember . Túl is tette magát sokszor ezeken , de ez most komolynak tűnt. Tündérke leült az ágy szélére , és veleszületett tapintatával azt kérdezte : Pasi ügy ????

A légkör rögtön megkompolyodott , vérvörös lett, aztán sárga , aztán olyan szürkés ( szegény koboldok nem győzték keverni a színeket) .

Tündérkeresztanya felzokogott !!! Igen :(((( Tündérke szívébe rögtön belemart a fájdalom ! Mi történt ?

Szakítottunk !!!

Tündérke most esett igazán kétségbe . Rendben van de kivel ? Morfondírozott magában . Tudniillik Tündérkeresztanya lelki dolgait lóugrásban követte a nagy forgalom miatt. Hát vele !

Hű ez komoly dolog ! Vele ? A „vele” az igen különleges kapcsolat volt. Háttér, kőszikla , jellemformáló megértő „valaki” . Valahol a határmezsgyén a barátság a szerelem között. De nem is volt itt minősítve semmi . Voltak egymásnak. Élték az életüket , szerettek mást is , de mindig volt hova visszatérni. És most vége :(((

Kidobott engem az őserdőbe. Azt mondta nőjek már fel , boldoguljak egyedül . Nem hajlandó tovább cipelni a problémáimat . Neki is van elég !

Dehát miért ??? Többet akartam a heti egy levélnél . Kettőt !!!!

Tündérkeresztanya zokogva fúrta az orrát a párnába . Nincs kegyelem ? Nincs !!!! Ő egy igazi macsó . Amit egyszer kimond az ki van mondva ! Az a baj hogy teljesen elbizonytalanodtam . Hol van az vagány nőszemély aki voltam ?

Tündérke ült az ágy szélén , és gondolkozott . Hát soha nincs vége ? Mindhalálig tart a „szerelmeskedés” ? Nincs olyan öreg tündér akit ne gyötörnének ezek a dolgok ?

Tündérkeresztanya eközben befejezte a zokogást , és az orrát fúvogatta. Mi lesz most ? Tündérke veleszületett ravaszságával azt kérdezte : ettél már valamit ???

Enni ebben az állapotban ? Na jó akkor egy kis tapicskolás a patakban ??? Tündérkeresztanya felnézett . Nyisd már ki azt az ablakot ! A macskákat lerázta a takaróról , a kutya az magától kivonult. Beáradt a napfény . A koboldok bajban voltak mert éppen elfogyott az aranyfesték. Gyorsan belöktek egy kis rózsaszínt . Ne vacakoljatok már annyit küldött nekik rögtön egy telepatikus üzit . Kiugrott az ágyból . Rettenetesen nézek ki ! Vörösek a szemeim. Ha ezt meglátják egy hétig röhögnek rajtam. Tündérke lelkesen előkapta a sminkes varázst elhúzta Tündérkeresztanya arca előtt. Rögtön előtűntek az örökifjú kék szemek .

Mehetünk ! Tündérke felszabadultan felsóhajtott . Gyorsan küldött egy üzit bizonyos irányba . Minden OK. Akkor jó ! – jött a válasz . Igen de meddig ??? Ismerve Tündérkeresztanya impulzív jellemét, nem sokáig.

Elindultak a patak felé , jaj valamit elfelejtettem kiáltott fel Tündérkeresztanya . A könyvem azt vinni kell ! És máris ott volt a kezében a „Macskajáték” . Tündérke somolygott. Az öregek joga a szerelemhez.

Hál istennek gondolta Tündérke . Forever Young …..

 

2012-04-20

Tündérke a szinházba vonult… fáradt volt , a darab nagyon komoly ( mély mondanivaló meg minden) és hát a szinészek azok is csak mondták , mondták többnyire .. hiába a nemzet Szinésze a főszereplő akit egyébként Tündérke imád …bágyasztó az egész ( szerencsére nem aludt el ) …

Szünetben irány a büfé . Az egyébként is jó hely, a kisvárosi társadalmi lét helyszíne , ismerősök is  vannak … és hát ott lehet kávét inni . Az viszont igen finom és habos.

Belekortyintott a nedűbe , és ekkor megszólal mögötte egy hang .

Szia Tündérkém !

A Herceg ! A Herceg !!!!! Östenem ! Nagyon-nagyon snájdig. Fekete öltöny , rózsaszínű ing ( finom rózsaszín ) és halványzöld nyakkendő . És az hercegi mosoly ! Finom decens, meleg , bársonyos és a szája ….

Hogy kerülsz ide ? Kérdezte Tündérke . Megéreztem hogy szükséged van rám ! Igen ? Tényleg , de miért is ? A Herceg nem szólt egy szót sem, csak megpuszilta Tündérke orrát ! Tejszínhab suttogta Tündérke fülébe . Nem engedhettem, hogy így közlekedj .Te egy komoly nő vagy tündértisztviselő . Tündérke majdnem elolvadt . Újból kortyolt a kávéból, gondosan ügyelve hogy ismét habos legyen az orra. A Herceg pedig újfent megpuszilta.

Ezek után gyorsan kiléptek az időből, Tündérke odasimult a Herceg mellkasára , amit most teljesen olyannak látott, mint azé a széles mellkasú baritonistáét a múlt héten az egyik dalesten. Nagyon jó volt így simulni. Közelről szemlélni az ő blúzával harmonizáló rózsaszín inget, beszippantani az after shave illatát.

Kérjük kedves vendégeinket foglalják el helyüket a nézőtéren! Vissza kell térni a jelenbe. Tündérke letörölte a habot az orráról , és megkereste a helyét. Szerencsére volt mellette egy üres hely. Odaült a Herceg. Persze őt senki nem látta Tündérkén na meg a Nemzet Szinészén kívül, aki egyszer odabólintott a Hercegnek jelezvén mennyire jól mutatnak így Tündérkével

Bartók Julianna
Author: Bartók Julianna

Bartók Julianna az Irodalmi Rádió szerzője. Életem java részét (a gyerekkort leszámítva) műszaki területen töltöttem. Vegyipari szakközépiskolába és vízügyi főiskolára jártam, később az építőiparban és a környezetvédelemben dolgoztam. De… mindig is nagyon érdekelt az irodalom, ami sok-sok éven át permanens olvasásban, kisebb újságok, kiadványok szerkesztésében, az internet megjelenésével pedig intenzív naplózásban nyilvánult meg. A naplózás során születtek szösszenet-szerű írásaim, amelyekről nyugdíjazásom után úgy ítéltem meg, hogy méltók arra hogy beadjam őket egy irodalmi pályázatra. Az írásaim elfogadták. Így született ez a blog… Egy pár információ még: Miskolcon élek, nyugdíjas vagyok, igen aktív turista életet élek és a fő erősségem az iróniám.

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

52 − 49 =

Mammográfia

Már késő este volt, amikor kiment a nő az udvarra, hogy kivegye a küldeményeket a postaládából. Aznap csak egy levelet talált, a feladót a félhomályban

Teljes bejegyzés »

A Solti kiskocsmánál

A többi kutyához képest róla elég homályosak az emlékeim. A színe is csak haloványan rémlik, a fajtáját pedig meg nem tudnám mondani.

Teljes bejegyzés »
Kiadványok
Farkas Norbert

A Corgi a parkban

Egy csütörtöki délután a kollégium mögött, a parkban sétáltam a mandulafák között   Megpihentem közben az egyik fa alatt, épp akkor mikor egy Corgi arra

Teljes bejegyzés »

Laggoló pillangók

Sokszor azon gondolkozom, Hogy hova tűnnek a pillangóim, Ha egy nap nincs helyén a ‘gógyim’ S épp magamban tartózkodom. Mert bizony van, hogy eltűnnek És

Teljes bejegyzés »

Életjáték

Az elmúlt napokban több olyan beszélgetésem volt, amelyben feljött, hogy mennyire intenzív ez az időszak. Sok mindenkinél felfokozottan jöttek mostanában a kihívások, a nehézségek, legyen szó kapcsolati, anyagi, egészségi, családi, munkahelyi, bármi. Ezzel a verssel azt az üzenetet szeretném átadni, hogy legyen hitünk az életben, a gondviselésben. Mindenki életében vannak borús és derűs időszakok, az élet természete a változás, azon belül is a hullámzás. Ha igyekszünk tudatosan felfeküdni ezekre a hullámokra és nem hagyjuk, hogy csak ide-oda dobáljon minket, akkor időnként látni fogjuk magunk előtt az irányt. Lehetünk a saját életünk hullámlovasai! Sosem tudhatjuk, hogy egy helyzet, hová fog továbblendíteni minket, éppen ezért fontos a hitünk.

Teljes bejegyzés »
Versek
Tarrósi Éva

Sirály

Világok tetején oly élő a sirály mint maga az ének, amit dalol, a táncában keringő porszemek hófehér felhővé forrnak össze, hogy öröktől élő forrásponton nevetve

Teljes bejegyzés »