Könyvkereskedelem a Lírával – 2019. szept. – 2020. szept.

Az Irodalmi Rádió szerkesztősége 2019 nyarán kötött szerződést a Líra Könyv Zrt. könyvkereskedelmi hálózatával, melynek értelmében az általunk kiadott könyvek megjelennek a lira.hu weboldalon, valamint elérhetővé válnak a Líra könyvesboltjaiban is. Ebben a cikkünkben elemezzük az első egy év adatait, tapasztalatait (2019. szept – 2020. szept. közötti fogyás).

Az elmúlt egy év folyamán 36 újonnan kiadott könyvünk került be a Líra kereskedelmi forgalmába. Négy nagyobb csoportba lehet sorolni a könyveket: antológiák, gyerekkönyvek, verseskötetek, prózakötetek.

Az egy év alatt beszállított kötetekből 848 db fogyott el, ennyit vásároltak meg az olvasók.

(A cikkben szereplő könyvek a címükre kattintva meg is rendelhetők a Líra hálózatából.)

Ha az összesített listát nézzük, akkor magasan vezet Bognár Mária szerzőnk Candida diéta könnyedén című könyve, ami a többitől jelentősen eltérő, hiszen nem szépirodalmi könyv, hanem egészség/gasztronómia/recept kategóriába sorolható. Ezt a könyvet három antológiánk követi. Midnhárom szerepelt egy ideig a lira.hu 100-as toplistáján, valamint bekerültek a hálózat sikerkönyvei közé is: Hajnali járat c. diák antológiánk; Szerelemnek Bálint-napra 2020.; valamint az Életünk és ihletünk a COVID-19 idején c. antológiáink.

A lista következő szereplői gyermekkötetek és prózakötetek felváltva. Ebből is látszik, hogy verseskötetet eladni nem könnyű feladat, hiszen a listánk 14-15-16. helyén sorakozik belőlük három (mind férfi alkotónk munkája: Kanfi-Horváth Imre, Németh Zsolt László és Zöld Attila kötetei).

De lássuk az összesített kereskedelmi listánk első 20 helyezettjét:

1. Bognár Mária: Candida diéta könnyedén
2. Irodalmi Rádió: Hajnali járat (antológia)
3. Irodalmi Rádió: Szerelmemnek Bálint-napra 2020. (antológia)
4. Irodalmi Rádió: Életünk és ihletünk a COVID-19 idején (antológia)
5. G. Joó Katalin: A kis hótündér
6. Holéczi Zsuzsa: Nem mindennapi történetek
7. F. Magyar Anikó: Hunor és a szalmakazal titka
8. F. Nagy Marianna: A kastély
9. Guti Csaba: Kovács úr legye
10. Irodalmi Rádió: A Hold köpönyege (gyermekvers- és meseválogatás)
11. Szakáli Anna: Patrik és a csokióriás
12. Kakucsi Erzsébet: Álomutazás
13. Buday Anikó: Karcsi a szomszédból
14. Kanfi-Horváth Imre: Önteremtő
15. Zöld Attila: Kiömlő résnyi gondolat
16. Németh Zsolt László: Örömhalász
17. Irodalmi Rádió: Bevallani a bevallhatatlant (antológia)
18. Irodalmi Rádió: A test csak puszta ketrec (antológia)
19. Orgoványi Anikó: Állati buli
20. Benedek Erzsébet: Szomorú örökség

Az első 20 könyvből 11 könyv borítóját Tarcsai János grafikusunk készítette, így ezen könyvek sikeréhez ő is hozzájárult, köszönjük! Valamint ugyanígy köszönjük a többi grafikus munkáját is, hiszen az olvasó első benyomása a cím és a szerző neve mellett az ő munkájuk eredménye.

Kategóriánként a helyezettek:

Próza:
1. Holéczi Zsuzsa: Nem mindennapi történetek
2. F. Nagy Marianna: A kastély
3. Guti Csaba: Kovács úr legye

Vers:
1. Kanfi-Horváth Imre: Önteremtő
2. Zöld Attila: Kiömlő résnyi gondolat
3. Németh Zsolt László: Örömhalász

Gyermek:
1. G. Joó Katalin: A kis hótündér
2. F. Magyar Anikó: Hunor és a szalmakazal titka
3. Irodalmi Rádió: A Hold köpönyege

Antológia:
1. Hajnali járat
2. Szerelmemnek Bálint-napra 2020.
3. Életünk és ihletünk a COVID-19 idején

Tapasztalataink szerint mi kell ahhoz, hogy egy könyv a kereskedelmben is helyt álljon:
– a szerző ismertsége, elismertsége;
– jól megírt szöveg;
– figyelemfelkeltő cím;
– figyelemfelkeltő borító;
– frappáns fülszöveg;
– marketing;
– s az, hogy elsődleges értékesítő csatornaként a könyvkerskedő partnerünket tartsa szem előtt a szerző.

Összegezve elégedettséggel tölt el bennünket az, hogy az olvasók ennyiszer választották az Irodalmi Rádió által elkészített könyvet az első Lírával közös évünkben. Folytatjuk a megkezdett közös munkát!

Könyvkiadási programunkat 2021-ben is folytatjuk, szeretettel várjuk szerzőink kéziratait a kiadvany@irodalmiradio.hu ímélcímre.

Zsoldos Árpád és Adrienn
Author: Zsoldos Árpád és Adrienn

Zsoldos Árpád és Adrienn vagyunk, férj és feleség. Miskolci házaspárként vezetjük és szerkesztjük az Irodalmi Rádiót. Életünk és hivatásunk, hogy alkotóinknak minél több és minél színvonalasabb megszólalási, megjelenési lehetőséget teremtsünk. A cél elérése érdekében készítjük rádióműsorainkat, hangzó és nyomtatott kiadványainkat, elektronikus köteteinket és galériáinkat. Szerzőinknek segítünk kötetük kiadásában, a teljes kiadási folyamatot elvégezzük nyomdai és értékesítő partnereink segítségével. Rendszeresen írunk ki irodalmi pályázatokat és nagy hangsúlyt fektetünk a közösség személyes találkozására is, ezért szervezzük felolvasóestjeinket, nyári táborunkat, születésnapi rendezvényünket. Vállaljuk irodalmi és kulturális események, szavalóversenyek, könyvbemutatók megszervezését és lebonyolítását is. Nyitott közösségként mindig várjuk új alkotók (írók, költők, képzőművészek, előadók) jelentkezését is. Elérhetőségeink: ímélcímek: zsoldos.adrienn@irodalmiradio.hu; zsoldos.arpad@irodalmiradio.hu; telefon: 70/616-7583; 70/616-8684 2019-ben a Médiapiac című szakmai lapban jelent meg rólunk egy cikk Sárközi László tollából: Méltóképpen és minőségben English version: The editors, led by the husband-and-wife team of Árpád and Adrienn Zsoldos, have been championing contemporary Hungarian authors for 22 years. In addition to their radio programmes, they also publish audio books, e-books, anthologies and self-published works. They arrange book readings, book launches and literature workshops, and they regularly hold competitions too. It is an open community that anyone who writes literature in Hungarian can join.

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Mit látsz ha nézel?

Edit Szabó : Mit látsz ha nézel ? Mit látsz,ha engem nézel odafent ? „Látod-e ami elvakít,ha fény burkolja be, ” a hegy tetején ,magasban

Teljes bejegyzés »

Üdvözölve

Üdvözölve Üdvözölve légy Klára asszony, Neved a magyar nők álma maradjon Melletted áll férjed egy ország bálványa, Sokáig élj Ferkó, mind ezt kiáltja Te vagy

Teljes bejegyzés »

Jó, éjszakát!

A háttérben halk zene szólt, talán Mozart, Bartók, Liszt, vagy Kodály lehetett, nem is tudom, de kétségkívül megérintett. Lehet, hogy azért, mert ma különösen sokat

Teljes bejegyzés »

Zamatos június

De zamatos ez a június, sugarat szór, tündököl fénye, forrón csókolgatja bőrömet, légben sistereg egész lénye. Sóhajtva tárom felé karom, számomra édes lélekbalzsam, illata tüdőmet

Teljes bejegyzés »

Szedte a lábát a nyár

Úgy szedte a lábát a nyár, mint az őz, s nézd, most nálunk vendégeskedik az ősz. Arany, vörös, sőt rőt színekben ropja, hűs szél pörgeti,

Teljes bejegyzés »