Gyermekáldás

SÁRVÁRY MARIANN:

Gyermekáldás

 

Paolo és Francesca nemcsak hogy kibékültek a koronavírus kényszerű karanténja alatt, hanem harmadik gyermeküket várták. Hosszú volt a bezártság, lassan teltek az egyforma napok, egy hét annyit számított, mintha három lett volna. Máskor gyorsan repült az idő, de a koronavírus járványa alatt lelassult minden. Az emberek már nem pörögtek, a megmaradt közlekedési eszközökön csak néhány ember ült jó messzire egymástól, és újdonság volt az örökös sorban állás. Senki nem tudta, hogy meddig tart ez e szokatlan egymásra figyelés. Eleinte néhány hétig, aztán két hónapig, aztán nyár végéig.

Elérkezett az ősz, lassan kezdett visszaállni az élet a megszokott kerékvágásba. Szeptember végén kinyitottak a színházak, a múzeumok, a koncerttermek. Az emberek fellélegeztek, végre lelkiismeret-furdalás nélkül mehettek addig elkerült társaik közé. Az árak az egekbe szöktek, de a szolgáltatók újra elláthatták a feladataikat. A bizalmatlanság nehezen oldódott fel. Mindenki újult erővel akarta megszerezni azt a kiesett profitot, amit egyik napról a másikra veszített el. De az öröm nem sokáig tarthatott, mivel a rettegett vírus alattomosan mutálódott. Decemberben és januárban nagyon sok családba hozott gyermeket a gólya. A vírus egyik kezével elvett, a másikkal új emberéleteket adott.

Paolo és Francesca is nagy egyetértésben nevelgették gyermekeiket. Nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatosságra. Kevesebb ruhát vásároltak, kevesebb szemetet termeltek, nem cserélték le a technikai eszközöket csak akkor, ha tönkrementek. Felnőtt egy új generáció, a crown-generáció, amelyik nem divatból, hanem meggyőződésből nem pazarolt. 2040-ben, amikor huszonévesként, friss diplomásként ők kezdték irányítani az életet, létrehozták a pazarló kommandót. Elhivatott környezetvédőkből álltak, akik szent hivatásuknak érezték, hogy lefüleljék azokat, akik nem tanulva gyerekkoruk járványaiból, tovább folytatták az esztelen fogyasztást.

Paolo és Francesca megélték az öregkort, bár több halálos járvány is pusztított még, mire kikísérletezték a megfelelő gyógyszereket és a védőoltást. Versenyfutás folyt az idővel az emberiség megmentéséért. A vírusok felértek egy biológiai fegyverrel, ami nemcsak ott pusztított, ahová szánták volna őket kifejlesztőik. Nem volt menekvés előle. Lassan az egész világot behálózta óriási figyelmeztetésként, hogy letelt a halogatás ideje. Vagy összefogunk, vagy tovább ássuk a saját sírunkat. A Föld megelégelte, hogy értelmetlen módon kizsákmányoljuk, szennyezzük.

Paolo és Francesca a koronavírus alatt fogant gyermeküket Beatricének keresztelték el. Tőle és az új crown-generációtól várták, hogy felelősségteljes vezetőként elkalauzolják az emberiséget az önpusztító életmódból egy új, élhető világ felé. Ahogy Beatrice is átvette Vergiliustól Dante kísérését a Pokol és a Purgatórium megjárása után.

( 2020 márciusa)

 

Sárváry Mariann
Author: Sárváry Mariann

Sárváry Mariann az Irodalmi Rádió szerzője Végzettségeim:2015: mesterpedagógus2002: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán közoktatás-vezető és pedagógus szakvizsga1986: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar – történelem szakos középiskolai tanár Tudományos fokozatom:1994-ben bölcsészdoktori fokozatot szereztem az ELTE Bölcsészettudományi Karán a történelem segédtudományaiból. (dr. univ) Publikációim:1991: A meszleni Meszleny család közéleti és politikai szereplése a XVIII-XIX. században - Készült a Magyar Történelmi Társulat által meghirdetett országos családtörténeti pályázatra, amelyen II. díjjal jutalmazták1993: A meszleni Meszleny család közéleti és politikai szereplése a XVIII. századtól napjainkig (internet-hozzáférhetősége: http://mek.oszk.hu/ 02300/2335) Bölcsészdoktori disszertáció1993: Szilánkok – verseskötet, Magánkiadás, Budapest1997: Megérint, rádtalál – antológia1997: Karácsonyi ajándék 1997 – Örök adventben antológia1998: Családi körben- antológia1999: Én az optimista, én a pesszimista – antológia2000: Antológia 2000 II. kötet - Millenniumi kiadás, Alterra Svájci – Magyar Kiadó, Budapest2001: Alföld Antológia, Raszter Kft. Könyvkiadó, Csongrád2004: Betűk glóriája – antológia, Alterra Svájci-Magyar Kiadó, Budapest2004: A fehér tükrei – versek, prózai írások, Accordia Kiadó, Budapest2006: Fényjelek, szavak- versek, aforizmák, prózai írások, Accordia Kiadó, Budapest2007: A Hóreménység tűzfoka – versek, pózai írások, Accordia Kiadó, Budapest2006: Szépirodalmi Figyelő 5.számában Kultúra rovatban kritika Tremkóné Meszleny Mária: Életrezzenések című regényéről2008: Szépirodalmi Figyelő 4.számában Kultúra rovatban kritika Losonczy Tóth Árpád : Egy boldog menyasszony levelei –...

Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

47 LETTEM

  47 LETTEM   Gördülnek az évek, benne sok szép álom, Mindenki másnak ugyanezt kívánom! Megélt fiatalkor… néha megdermedek.. Köszönöm Istenem, ezt a negyvenhetet!  

Teljes bejegyzés »

ÉLED BENNED

ÉLED BENNED Szédülök betegség csóktól, félve nyíló virágoktól. Illatuk vár, – szerelemre, langyos hajnal kegyelemre.   Vonyít bennem, – élni akarás, lassan száradok, – farakás.

Teljes bejegyzés »

Lesz-e még…

  A végtelenül távoli múltban (vagy talán álom volt csupán?), volt egy kis négy-évszakos ország, az én hazám. Világot tisztító, hosszú, fehér telek után langy

Teljes bejegyzés »

Örvény

Szitakötő ül a nádon, a messzi, üres határon. mozdulatlan, némán vár, ajkán néma fohász száll. hangtalan dal mély szava, könny, kötél, sár s a mély

Teljes bejegyzés »

Mit gondolók

Azt mondod, nemsoká felszabadítanak. De én mindig szerettem az apró, világos cellát. Szeretem a simára csiszolt köveket, amik meghallgatják minden gondolatom, de még jobban szeretem

Teljes bejegyzés »