Mariska néninek van terve

Edit Szabó : Mariska néninek van terve

Korán tavaszodott, éledt a világ, kinyíltak az ibolyák. Pompázatos színeikkel ellepték a fű nélküli gyepet. Mariska néni szétnézett, lassan dolgozni kell a kertet. Ám még reggelente fagy fogadta!
Kicsit még rá ér. Mariska elég régen özvegyasszony,kevés rokonsága maradt, de összetartanak egy-egy hétvégi ünnepségen,születés és névnapokon közös ebéd valamelyiküknél. Na meg a Karácsony és a Húsvét! De a háza és kertje az övé, vele minden munka.
Alig várja a tavaszi megújulást,a virágok nyílását, madarak dala zengi be az udvarát. Beszélget velük, nem repülnek el a cinegék, fekete rigók, már ismerik hangját, hiszen kedves vendégek kertjében.
Ám még alig múlt 60 éves, gondolkozott, nem akar ő mindig egyedül élni, jó lenne egy társ, akivel megosztaná életét a minden napok során is.
Az internet a segítségére volt,hiszen aktív felhasználóként ott is dolgozgatott.Sok-sok ismerőse, barátja lett az évek folyamán. Az egyik társkeresőn a közeli városból írt neki egy férfi,hogy randevúzna vele. Hamarosan létre jött a találkozó a megismerkedésre, beszélgetésre. Mind ketten autóval mentek a megbeszélt helyre. A férfinak igazából csak az arcát és ülőhelyzetben a testét látta.
Mariska néni szeret beszélgetni, egymás után hangzottak el a mondatok életükről. Igazából mind ketten mondták magukról, amit talán a másik hallani akart : ki voltam, ki vagyok, mit csináltam, mit csinálok ! De közös tervekről szó sem esett ! Pedig a mosoly az arcukon ragyogott, de még egy kézérintés sem történt. Igaz, ma vigyázni kell, itt van ez a fránya vírus még most is !
Valahogy hirtelen vége lett a beszélgetésnek, mert a férfi ment a lányához. Mariska néni nem tétovázott, elköszönt és kiszállt a férfi kocsijából, hátra sem nézve ment a sajátjához! Nem esett szó újabb találkozásról, nem érvényesült a mondás, hogy aki á-t,mond, mondjon b-t is ! Akik úgy érzik, hogy a kedves beszélgetés elég volt és nincs szükség újabb randevúra,ott már vége van az alig elkezdett kapcsolatnak!
Mariska nénit másnap érte a meglepetés ! A férfi írta meg, hogy még mindig egy lakásban lakik a “válófélben levő” feleségével, akit mindig megszán és nem tudja elhagyni ! Hiába laknak külön szobában és hiába van saját lakása is. Viszont ő még élni akar ! De nem a feleségével. Ám Mariska néni tudta, vele ez nem fog menni, ő nem ilyen kapcsolatot keres. Neki szüksége van az állandó társára, aki tud vele élni és tudja még szeretni. Hiszen a szeretet örök !
Fejében új gondolat ébredt! Amit elkezdett, be is fogja fejezni ! Megkeresi azt a férfit, aki igazán a párja lehet. Őrá igaz lesz a mondás: “aki á-t-mond,mondjon b-t is “! Folytatja, előtte a gyönyörű nyár,mely újult erővel hozza illatát . Kiélvezi a szépségek csodáját, szép ruhában, csinosan ,kéz a kézben párjával és a nyár imádásával már övék lesz az egész élet. Télen pedig a meleg szobában együtt pihennek, élvezik egymás társaságát és az új életüket !

Bőcs,2021.03.26.

Szabó Edit
Author: Szabó Edit

Szabó Edit az Irodalmi Rádió szerzője. Szabó Béláné, Szabó Edit két gyermekes özvegyasszony vagyok. Bőcsön élek 38 éve. Közgazdasági végzettségem van. Életem során nagyon sok emberrel kerültem kapcsolatba, többször töltöttem be vezetői pozíciókat. A legfontosabb számomra mégis a bőcsi Általános Iskolában titkárként eltöltött 15 évem. Megismertem a gyerekeket, találkoztam a szülőkkel, munka- és bérügyi elszámolásokat végeztem, költségvetési elszámolásokat készítettem intézményi szinten. "Tanárnéni"-ként matematika és magyar órákat tartottam alsó tagozatban, míg felsőben a környezetismeret helyettesítése hárult rám. A hirtelen kapott tanítási órákat pontosan és lelkiismeretesen tartottam meg. Erre büszke vagyok a mai napig, hiszen nem túl régen elém állt egy 30-as fiatalember, aki megkérdezte tőlem, emlékszem-e rá, mivel tanítottam őket! Az iskolában kezdtem igazából az írásnak. Először pályázatokra írtam prózát, helyi tudósításokat a megyei napilapnak, múzeumi kiírásokra pályáztam. Gyermekeim elköltözése után találtam meg a "VERS"-et, igaz, internetes segítséggel. A Poet.hu gyűjteményébe küldtem, ahol elfogadták. Majd több irodalom és vers szerető közösségnek lettem tagja, ahol pályázatokra írtam. Sok versíró és költő lett ismerősöm, eredményeket értem el. Többször írtam első, második illetve harmadik helyezést elért verset. Önálló kötetem 2016-ban jelent meg az Irodalmi Rádió szerkesztésében és kiadásában Folyóparti álom címmel. Mivel egyedül élek, egyre többet olvasok, hiszen gyerekkoromban is a kedvenc időtöltésem jelentette....

Share on facebook
Megosztás
Share on twitter
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Doktor bácsi

Doktor bácsi   Doktor bácsi gyere gyorsan, Hogy elmondjam fáj a torkom,, Varázsolj hát nekem mesét, Gyógyítsa meg nép gyermekét!   Adjál nekem útmutatást, Miként

Teljes bejegyzés »

Mièrt hangtalan

Miért hangtalan, miért csak szemeddel mondod, nem jó ez így, Már réges-rég nem azt csináljuk, amit szeretnénk. Átverjük magukat, hogy ez csak ideiglenes. Minden mi

Teljes bejegyzés »

BÉKE

BÉKE Belenézek a tükörbe ha mosoly néz vissza a lelkembe Édes álomba szenderít tündérvilágba elrepít Keresem a boldogság kútját szomjam oltva békémet meglelhetem Elérhetem s

Teljes bejegyzés »

A legnagyobb a szeretet

A legnagyobb a szeretet. A legek világában élünk Versenyzünk és ha csúcsra érünk Diadalmasan széttekintünk Az egész világot a lábunk előtt véljük Pedig csupán egy

Teljes bejegyzés »

ÉRKEZIK AZ ŐSZ

Érkezik az ősz múlik a nyár, Ám, Nap forrósága még átjár. Még lüktetve mutatja magát, Majd a hűvös ősz köszönt ránk.   Erdő szín kavalkádban

Teljes bejegyzés »