Örök szerelem

Május. Színek, fények, virágok. Tavaszi zsongás, lágyan permetező eső. Harmatos fűben baktatunk édesanyámmal, általános iskolai ballagásomra igyekszünk. Kezemben virágcsokor, anyu nyakában fényképezőgép.
Anyu fontos megbízatást teljesít. A ballagási ünnepség alatt, az iskola udvarán kell megörökítenie első nagy szerelmem, Buzás Feri alakját az utókornak. Meg persze engem is, ahogy a sorban masírozok, matrózblúzban, virággal.

Buzás Feri az osztály legszebb fiúja. Az osztályé, az iskoláé, az utcáé, a városé, az országé. Az egész világé. A világot jelenti nekem, mert szeretem, életre-halálra, az első szerelmet élő lány elsöprő magabiztosságával. Mi több, imádom, s szent meggyőződésem, hogy egyszer majd viszontszeret. Az a lehetőség meg sem fordul a fejemben, hogy sosem szeret viszont. Szerelemgőzben élem mindennapjaim.

– Az a magas, fekete hajú, szemüveges! – mutatok rá Ferire, válaszul anyu kérdésére, pontosan melyik fiút is kell lefényképeznie.

A várakozás bizsergető izgalmával foglalom el helyem az iskolaudvaron, s fújom teli tüdőből a Ballag már a vén diákot. Az igazgatónő búcsúztató szavai nemigen jutnak el a fülemig. Hátrapillantgatok, Ferit bámulom. Bal kezében a csokrát fogja, fehér inges-sötét öltönyös komolysága meg sem rezdül. Jobbjával leheletfinoman érinti az előtte álló lány vállát, mely váll még véletlenül sem az enyém, s e helyzet méltatlan voltán dohogok magamban kedvetlenül.

Az osztály megindul, körbe-körbe masírozunk a cserepesre kopott udvari betonon. Mikor végre eltávolodunk a tiszteletünkre felsorakozott tanári kartól, megint hátranézek, és mit látok? Színpompás, óriási pillangó száll le Feri orra hegyére. Feri megrázza a fejét, a pillangó nem tágít. Feri a csokrát nem engedheti el, leveszi hát kezét az előtte álló válláról, megszakítva az élőláncot, és elhessegeti a pillangót, mely bánatos szárnycsapásokkal lebben tova. Jót mosolygok magamban, remekbe szabott Feri és a pillangó-képsorozatot remélve anyu sűrű fényképezőgép-kattogtatásától.

Izgalomtól remegve veszem kezembe a fényképész szalonjában előhívatott fotókkal teli rózsás fényképalbumot, melyet drága jó anyukám üdvözült mosollyal nyújt át egy meleg, kora nyári alkonyatkor. Szélsebesen fellapozom, s rögvest el is sápadok. Vagy húsz képkockán szerepel a nyalka fekete fiú – csak épp nem Buzás Feri, hanem hasonlóképpen magas és fekete hajú padtársa és legjobb barátja, Takács Peti. Ugyanaz az öltöny, ugyanaz a vagány fekete keretes szemüveg, ámde orra hegyén hiába keresem a színes szárnyú pillangót.

Megsimítom anyukám kezét, halk köszönetet mondok fáradozásáért. Végtére is megtette, amire kértem. Megörökítette a magas, fekete, szemüveges fiút. Valamelyiket a kettő közül. Mindegy, melyiket. Hisz így is, úgy is csak kép, kétdimenziós.

Ifjúságom röpke pillanata elszállt lepkeszárnyon. Új májusok jöttek, új szerelmek, viszonzottak és viszonzatlanok. Most is rám talált a május, lassuló lépteim dobognak a vérszirmú pipacsmezőn. Ferire gondolok, eszembe jut, mi lett volna, ha… Egy párhuzamos univerzumban, a mátrixban, vagy a való világban – tudom is én, melyiket élem most –, együtt öregednénk meg, gyerekekkel, unokákkal. S még ha nem is léteznek párhuzamos univerzumok és mátrixok, a szerelem örök. Viszonzatlanul is.

Szellő lebbenti fel ősz fürtjeimet a homlokomról, ajkamon eltévedt ifjúi mosoly. Az égből, fodrozott szélű felhőkön át színpompás, óriási pillangó repül. Az orrom hegyére ül, vígan verdesi szárnyát.

Bora Ildikó
Author: Bora Ildikó

Bora Ildikó az Irodalmi Rádió szerzője. A Szegedi Tudományegyetemen szereztem francia-orosz nyelv és irodalom szakos tanári diplomát. Tanulmányaim során behatóbban megismerkedhettem e két nemzet kiemelkedő irodalmi alkotásaival, vallom, hogy ez a tudás jelentős mértékben hozzájárult íráskészségem fejlődéséhez. Kedvenc szépirodalmi műfajom a romantika, ezen belül is Victor Hugo regényei. Középiskolás koromban szerettem meg a krimiket, sorra faltam Agatha Christie könyveit. Már kisgyermekként gazdag fantáziavilágról tettem tanúbizonyságot, az édesanyámtól hallott meséket továbbgondolva újabb és újabb történeteket találtam ki. Diákéveimben versekkel próbálkoztam, később rájöttem, hogy a prózában is otthon érzem magam. Eleinte rövidebb humoros történeteket írtam, majd 2017-ben, az Aba Könyvkiadó gondozásában megjelent A rettegés piramisa című regényem, ami egy Egyiptomban játszódó, kalandokkal és szerelmi szállal fűszerezett bűnügyi história. Gyermekkoromban öt évet töltöttem Kairóban a családommal együtt, így a könyvben szereplő helyszíneket volt alkalmam a valóságban is megismerni. Rövidebb prózai műveim témáját egy-egy érzésből, hangulatból, színekből, illatokból merítem. Jártamban-keltemben figyelem az embereket, mozdulataikat, hanglejtésüket, s máris körvonalazódik a fejemben egy újabb novella szereplője. Egy novellám (Lelki szemetes) megjelent az Irodalmi Rádió Szegény az ördög, mert nincsen neki lelke c. antológiájában 2021 novemberében. Egy versem (Szerelmes szonett) bekerült az Irodalmi Rádió Szerelmemnek Bálint-napra (2022) c. antológiájába. Műveim olvashatók a Csillagszívként harcba mennék c. Blogszerzők...

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Versek
Szilágyi Tünde

Hóesés

Cikáznak a hópelyhek.  Széltáncot járnak.  Hozzásimulva a földhöz,  Szép álmot kívánnak.    Szállingóznak a pelyhek,  Életre keltve a tájat.  Megérintik a lelket.  Beszövik a fákat. 

Teljes bejegyzés »

Advent…

Szent András nap után Adventre készülünk. Örökzöld fenyőből koszorút készítünk.   Feldíszítjük szépen gyönyörű ékesre. Gyertyákat rakunk rá rózsaszínt és kéket.   A négy vasárnapon

Teljes bejegyzés »
Versek
Szilágyi Tünde

Tavasz

Soha ilyen friss nem volt még a reggel!  Harrmatcsöppek csillognak az ébredező kertben.  Napsugarak hatolnak sejtelmesen tova-  Boldogság csörgedezik, madarak dalolnak.    Valami vibrál a levegőben

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Novemberi haikuk

Rózsa Iván: Novemberi haikuk (Nyolc haikum) Minden hülye tud Lózungot pufogtatni, S így hülyíteni… Mindenkire vár A nem ismert tartomány: Nincsen visszaút… Nemcsak Black Friday:

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Állatkert-világ

Rózsa Iván: Állatkert-világ Normális? Az irrealitás megvalósulása a fantáziában is realitás: valósággá vált valaki agyában. „Égtájak között” Marx tanainak épkézláb részeiből jobban tanultak Nyugaton, ahol

Teljes bejegyzés »

Kegyelmes vajon?

Ez is csak egy szerelmesvers, De ez most sem véletlen! Melletted máris olyan dolgokat éltem meg Ebben a mindössze csak két hétben, Mintha már együtt

Teljes bejegyzés »