Emléktúra Berda József születésének 120. évfordulóján

Szeretettel várunk mindenkit 2022. február ötödikén a Berda József emléktúrára. Ellátogatunk Berda zarándokhelyére. A Fekete-hegyi Sasfészek 574 m. magasan a Pilis legszebb fekvésű túristaháza, csodálatos panorámával Esztergomra. (reméljük ködmentes idő lesz) Versekkel, anekdotázással emlékezünk  az újpesti Villonra, a Pilis szerelmesére.
Gyere el! Tapasztald meg velünk, ahogy a Fekete-hegyi szél érintése Berda emberi zsoltáraival simogatja az arcod és a lelked.

Berda József a “barangoló költő” nyomában indulunk, hogy meglátogassuk kedvenc kirándulóhelyét a Pilisben.
A túra 2022. február 05-én a Dobogókő-Kétbükkfa-nyeregtől Fekete-hegyre a Berda József kör és a Dorog Egyetértés Sportegyesület „Pilis” Természetjáró Szakosztály szervezésében.
A túra kezdete: 10 h 
A túrán való résztvételt, kérem a 06 20 482 4342 telefonszámon jelezni.

Megközelítés:

Közvetlen autóbusz járatok Pomázról és Esztergomból közlekednek Dobogókőre.
Amennyiben Budapestről vagy Szentendre felől érkezik, utazzon a H5 jelzésű (Szentendrei) HÉV járataival Pomázig, majd szálljon át a HÉV állomás közvetlen szomszédságában található autóbusz állomásról 9.15- kor induló 860-as vagy 861-es számú dobogókői buszra. A Pomáz-Pilisszentkereszt-Dobogókő útvonalon közlekedő autóbuszról Dobogókő Kétbükkfa-nyereg megállónál kell leszállni az autóbuszról, érkezés 9,45.

Amennyiben Esztergom felől közelíti meg a túra indulásának helyszínét akkor
Esztergom-Pilisszentlélek-Dobogókő útvonalon Esztergom vasút/autóbusz állomásról 9.30-kor induló 862-es számú dobogókői autóbuszra kell felszállni és szintén a Dobogókő Kétbükkfa-nyeregnél leszállni, érkezés 10.04. A Pomáz felől érkezők bevárják az ebből az irányból érkezőket, hogy együtt induljon a túra.

A Kétbükkfa-nyereg személygépkocsival is megközelíthető, erdei parkoló. Az autóval érkezőket kérjük, hogy az autóbuszok érkezéséhez igazodjanak.

A megállóban a sportegyesület túravezetője várja az érdeklődőket. A Sasfészek kulcsosház a Kétbükkfa-nyeregtől 4,2 km, kb. egy-másfél órás túra, emelkedővel Pilis-nyereg érintésével. Kérünk mindenkit, az időjárásnak megfelelő öltözetre. Túracipő, réteges öltözködés javasolt.

A háznál kb.12 h-tól Berda József írásaiból készült verses emlékműsorral emlékezünk a költő 120. születésnapjára.

Felolvasók jelentkezését várjuk, bármely spontán Berda vers felolvasást, anekdotázást szívesen fogadunk.
A túrán résztvevőket aprósüteménnyel, forró teával és borral kínáljuk, de kérünk mindenkit, hogy saját elemózsiáról és ivóvízről gondoskodjanak. A háznál kijelölt tűzrakóhelyek állnak a kirándulók rendelkezésére.

Visszafelé Esztergomba 15.50 h, Pomáz felé 16.20-kor induló autóbusz elérését célozzuk, szintén a Kétbükkfa- nyeregnél.
Szeretettel várunk, minden kedves természetet és irodalmat kedvelő érdeklődőt.

Deák Mária

BOTOS FERENC:
FEKETEHEGYI EMLÉKEZÉS

In memoriam Berda József

Egy túrajelzés hoz ide
itt hirtelen
aládől a hegytető
kis tisztáson áll a ház
felhőbe, szélbe
feszül konokul
a rakott kő
a lélek csendje mindenütt
az erdő, az ég
mind körbevesz
itt költő búcsúzott
egy áldás a szélben
még most is halkan
itt neszez

(A költő Nagytétényben élő középiskolai tanár, a vers forrása: Napút magazin 14. évf. 8.sz. 2012. ) 

#Berda120

Deák Mária
Author: Deák Mária

Deák Mária az Irodalmi Rádió szerzője. Az írás számomra a hétköznapi kreatív önkifejezés azon módja, ami boldogabbá tesz. A Gerecsében élek, szociális területen dolgozom. 2015. májusától írok rendszeresen amatőr szerzőknek szóló webes felületen.Több antológiában jelent meg versem és prózám.  A Holnap Magazin szerzője és az Irodalmi Rádió, alkotó közösségének tagja vagyok. 2017. júniusában a Holnap Magazin gondozásában jelent meg Tündérlabda című verseskötetem. Net kötetemet Kötöny vére címmel az Irodalmi Rádió készítette. A szerző netkötete az Irodalmi Rádió szerkesztésében:Kötöny vére

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kakaós lepény

Kakaós lepény. Emlékek íze. Nagymamám sütőjében gyakorta elnéztem az üvegen át, ahogy a ruganyos és mégis omlós tészta lassan felemelkedik a tepsiben. A vaníliás cukor

Teljes bejegyzés »

Pista emlékére

Még négy éves sem voltam, amikor elmentél… Édesanyánk mesélte, hogy nagyon szerettél.   Könnyek között olvasom az emlékezéseket. Mindenki jót ír rólad, emberit, nemeset.  

Teljes bejegyzés »

Lélektakaró-2.rész

Próbált rájönni, hogy vajon mi „rondíthatott” bele a csendbe. Talán egy kóbor állat ugorhatott rá a sóderrakás tetejére dobált deszkákra? Ekkor már jó ideje az

Teljes bejegyzés »
Prózák
Barna Benedek

Szókaratés, a nagy filozófus tanácsot ad

A virágzó görög kereskedőváros, az oligarchák által irányított Miértlopolisz főterén, egy kiselejtezett hordóban élt a híres filozófus, Szókaratés. Messze földről jártak az öreg gondolkodóhoz az

Teljes bejegyzés »

Vukovári Panna | Dupla könyvbemutató

2023. november 27-én mutattuk be Vukovári Panna szerzőnk két új kötetét a Hadik Kávéházban. Örömünkre zsúfolásig megtelt az előadóterem, ahol a családtagok, barátok mellett szép

Teljes bejegyzés »

A konyhafőnök ajánlata

Kora délután volt. A rendezvényt öt órára hirdették meg, de sokan már négytől ott toporogtak, amikor kinyitották a különterem ajtaját. Az előtéri megőrzőbe értékes bundák

Teljes bejegyzés »