Kovács Gergely: A kis utca

      Múlt pénteken sokadik alkalommal fordult elő, hogy a kis utca lakói ismerős zajra riadtak fel. Hónapokon át egy motoros keserítette életüket. A többnyire új házakból álló külvárosi utcácskát jóformán csak kisgyermekes családok lakják. Saját elmondásuk szerint a csend és a nyugalom miatt szeretnek ott élni. Amikor a kis utcát választották, az erdő közelsége garancia volt arra, hogy ezt a nyugalmat nem háborgatja majd semmi. Álmukban sem gondolták volna, hogy reggelente üveges, kidörzsölt szemmel kénytelenek majd munkába indulni, és még a hétvégéken sem tudják tisztességesen kialudni magukat.

      A motoros márpedig jött. Rendszeresen jött. Gondolhatnánk, hogy menetrend szerint, de ez távolról sem lenne igaz. Pont az a bökkenő, hogy nem valamilyen szisztémát követett, mindig váratlanul jelent meg. Egyszer csak feltűnt, oda-vissza száguldozott az utcában, meg-megállt, bőgette, berregtette a motort, hogy minél több embert tudjon szándékosan az őrületbe kergetni. A rendőrség tehetetlen volt. Mire kiértek, a motoros már rég felszívódott, és bottal üthették a nyomát. A kis utca lakói hiába készítettek róla rengeteg felvételt. Rendszámát gondosan letakarta, arca pedig a sisaktól nem látszott jól. A lakók sokszor kérték, hogy egy járőr folyamatosan figyelje az utcát, és intézkedjen, ha feltűnik a motoros. A rendőrség azonban kapacitáshiányra való hivatkozással rendre elutasította igényüket, valamint közleményben figyelmeztette őket, amennyiben saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást, és magánakcióba kezdenek, mindenkit felelősségre vonnak, aki érintett benne. Úgy tűnt, reménytelen az ügy, és az erdőszéli utca lakóin nem segíthet senki és semmi.

      A múlt pénteki, hajnali négyre időzített ébresztő különösen érzékenyen érintette a kisgyermekes lakókat. A szörnyű motorzúgás még hagyján, de ezúttal az imposztor nem átallotta a használt gumit is égetni az aszfalton, hatalmas füstöt hagyva maga után, amit még a gyenge szél is könnyedén bejuttatott a házak nyitott ablakán. A gyerekek köhögtek a füsttől, több lakó kirohant az utcára, pontosabban kimenekült, mert azt hitték, tűz ütött ki valahol, és ég az erdő. A motoros, mit sem törődve a pánikkal, amit okozott, csak búgatta, berregtette, majd száguldozni kezdett az utcában oda és vissza. A ki tudja hányadik forduló után éppen az utca felénél járt, amikor a fák közül váratlanul előlépett egy piros színű marslakó, lézerfegyverével célba vette a motoros első kerekét, és miután bemérte, habozás nélkül lőtt. A kerék kitört a helyéből, a motoros hatalmasat repült, és az utca melletti vízelvezető árokban kötött ki. A marslakó pedig a lakók legnagyobb megrökönyödésére láthatatlanná vált, és egy pillanat alatt eltűnt.

      A mentő gyorsan a helyszínre ért. A motoros csodával határos módon túlélte az esést, de felépülését követően többé nem tért vissza az erdőszéli kis utcába. A rendőrök részletesen kikérdezték a szemtanúkat, de egyikük sztoriját sem hitték el, mondván, addig csak zöld színű igazságosztó marslakók tevékenységéről tudtak a Földön, és azok különben sem képesek láthatatlanná válni. Piros színű, láthatatlan igazságosztóról még nem hallottak. Használható nyom híján a rendőrség két nappal később feladta a tettes keresését. Az ügy lezáratlan maradt, és a nyilvántartásba „ismeretlen színű, láthatatlan elkövető által véghezvitt igazságosztás” címén került be.

Gödöllő, 2023. április 2.

Megjelent az Irodalmi Rádió Hívatlanok című antológiájában (288-289. oldal).

Kovács Gergely
Author: Kovács Gergely

Kovács Gergely vagyok. Azért csatlakoztam az Irodalmi Rádió blogszerzői közösségéhez, mert szeretném megtudni, hogy amit írok, tetszik-e másoknak. Remélem, hogy aki betér az oldalamra, és megtisztel azzal, hogy elolvassa, amit itt talál, elégedetten távozik, és úgy érzi majd, érdemes volt. Eddigi megjelenéseim: Szárnyszegés – Rókaerdő című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. (A természet poétája 2022. pályázat – humor különdíj) Kedvenc – Lakótelepi Hófehér című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. (Novellák 2022. pályázat – 3. helyezés) Néhány Szemelvény Európából – Zsebkönyv 10. – Útravaló, Holnap Magazin, 2022. Karácsony – Meleg Szívek című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. Tavaszi reggel – A Tavaszi szél titkai című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. A kis utca - Hívatlanok című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. Gergő és a sapka - Múzsa, magam ma neked megadom című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. Csupasz - Álmodó című antológia, Holnap Magazin, 2023. Csere - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Rövidhírek (Kábítószer-kereskedők rendőrkézen, Újra megnyitja kapuit a népszerű étterem, Felemás sikert hozott a díjnyertes film bemutatója) - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Ül és te - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Hét vagy nap - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Elmúlás - Vetkőznek...

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rózsa Iván: Novemberi haikuk

Rózsa Iván: Novemberi haikuk (Nyolc haikum) Minden hülye tud Lózungot pufogtatni, S így hülyíteni… Mindenkire vár A nem ismert tartomány: Nincsen visszaút… Nemcsak Black Friday:

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Állatkert-világ

Rózsa Iván: Állatkert-világ Normális? Az irrealitás megvalósulása a fantáziában is realitás: valósággá vált valaki agyában. „Égtájak között” Marx tanainak épkézláb részeiből jobban tanultak Nyugaton, ahol

Teljes bejegyzés »

Kegyelmes vajon?

Ez is csak egy szerelmesvers, De ez most sem véletlen! Melletted máris olyan dolgokat éltem meg Ebben a mindössze csak két hétben, Mintha már együtt

Teljes bejegyzés »
Hírek
Zsoldos Árpád és Adrienn

Falvak-városok – szépirodalmi pályázat

„Falvak-városok” – az Irodalmi Rádió pályázata és új antológiája – Versek egy adott településről; novellák és rövidprózai írások, melyek egy adott faluban vagy városban játszódnak.

Teljes bejegyzés »
Versek
Szilágyi Tünde

Neked adom

Neked adom a gondolataimat,  Mert a felebarátod vagyok.  Nem kérek érte semmit.  Elég csak az, hogy adhatok.    Neked adom a verseimet.  Másom úgyis nincsen. 

Teljes bejegyzés »
Hírek
Zsoldos Árpád és Adrienn

Tavaszi szél 2024.

„Tavaszi szél 2024.” Az Irodalmi Rádió pályázata és új antológiája a 2024. évi tavasz, nemzetközi nőnap, márciusi nemzeti ünnepünk és a húsvéti ünnepek alkalmából. Lehetőség

Teljes bejegyzés »