Kovács Gergely: Rövidhírek

Kábítószer-kereskedők rendőrkézen

      A rendőrség hosszas nyomozást követően, lakossági bejelentés alapján elfogta Peetie Ahner, brit származású, kisstílű kábítószer-kereskedőt, valamint társát és egyben feltételezett szeretőjét, Ragnhildur Zoknifrottír, izlandi ruhakereskedőt.

      Ahner akkor került a nyomozóhatóság látókörébe, amikor T. Péter, helyi sertéstenyésztő feljelentést tett egyik malacának gyanús viselkedéséből adódóan. Folyó év január 16-án, a délelőtti órákban T. Péter arra lett figyelmes, hogy egyik – nem gazdasági céllal, hanem házi kedvencként tartott – malaca habzó szájjal kergeti nyolcéves lányát a házuk udvarán.

      Mint kiderült, T. Péter kislánya a szülei ruhásszekrényéből elcsórt két pár, addig felbontatlan zoknit felhúzta a malac lábaira, hogy az állat a téli hidegben ne fázzon, mikor odakint a hóban járkál.

      T. Péter számára rögtön gyanús lett a dolog, mivel eszébe jutott, hogy a közelmúltban a rendőrség a helyi sajtóban hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy ismeretlen tettesek úgy csempésznek be kábítószert az országba, hogy a droggal külföldön ruházati termékeket, főleg zoknikat, harisnyákat, bugyikat és alsónadrágokat itatnak át, majd a becsempészett ruházati termékekből kémiai eljárással vonják ki a kábítószert. A rendőrség arra is figyelmeztetett, hogy a ruházati termékek egy része kereskedelmi forgalomba kerülhetett.

      T. Péter az eset miatt azonnal feljelentést tett, és a zoknik értékesítési útját lekövetve a rendőrség végül kézre kerítette a két tettest. Külföldi laborjukat pedig nemzetközi együttműködés keretében felszámolták.

      Az eset tisztázása és a tények rögzítése érdekében T. Péter kihívta a helyi állatorvost, és a malac orvosi vizsgálatát kérte. Az állatorvos végül nem állapított meg szorosan kimutatható összefüggést a kábítószeres befolyásoltság és az állat viselkedése között, orvosi véleményében pszichológiai okokat jelölt meg magyarázatként. Véleménye szerint az éhes disznó feltehetően mákkal álmodott.


Újra megnyitja kapuit a népszerű étterem

      Budapest XXIV. kerület, Rozshalom lakói nagy örömmel fogadták a hírt, miszerint jövő keddtől ismét várja vendégeit Teri Néni Kifőzdéje. Amint ismert, a Jáky Teréz, helyi vállalkozó által közel tizenöt éve üzemeltetett éttermet két hónappal ezelőtt, a vizsgálat befejeztéig hatósági bezárással sújtották.

      Az étterem azért tett szert komoly népszerűségre a helyi lakosság körében, mert a környék kiemelt jellegéből adódóan ez az egyetlen étterem, amelynek árfekvését a közeli bundagyár dolgozói megengedhetik maguknak.

      Az étterem azután került bajba, miután a kerület polgármestere több hatósági szervnél feljelentést tett, mert egy közös vacsorát követően partnere bárányhimlőhöz hasonló kiütésekkel került kórházba. Az eset pikantériáját az adja, hogy a polgármestert és partnerét felismerték a kórházban, így viszonyukról tudomást szerzett a helyi sajtó, és a polgármester felesége válópert kezdeményezett hűtlen férje ellen.

      Amint a vizsgálat során megállapítást nyert, a nő állapotát egy ritka trópusi pók csípése által okozott, úgynevezett lappangó allergia idézte elő, amelyet vélhetően a feleség tudta nélkül turbékoló pár közös nyaralása során szedett össze.

      Az újranyitás egyben újrakezdést is jelent, mivel Jáky Teri néni ennyi év elteltével a profilváltás mellett döntött. Bár az étterem – a bundagyár dolgozóinak legnagyobb örömére – továbbra is háromféle déli menüt kínál majd, ugyanakkor felvesz étlapjára számos ázsiai stílusban elkészített ételt is. Az étterem az ázsiai konyhát és a teriyaki stílust a jövőben fő irányvonalának tekinti majd.


Felemás sikert hozott a díjnyertes film bemutatója

      Megosztotta a szakmát és a közvéleményt a firenzei filmfesztiválon Gyémánt Michelangelo díjjal kitüntetett történelmi eposz, az „Attila 2., avagy a hunok királya ismét harcban” bemutatója. Sokak szerint a díj odaítélése elhamarkodott és szakmaiatlan volt.

      A film a bemutató napján ugyan komoly bevételt generált, de az eddigi kritikák és a nézettség gyors visszaesése azt sejteti, hogy az első rész költségvetésének háromszorosáért elkészített folytatás aligha hoz majd számottevő nyereséget.

      A film cselekményének fő vonulata arra alapoz, hogy a mitológiában minden rómainak megvan a görög megfelelője. Jupiternek Zeusz, Marsnak Árész, Minervának Pallasz Athéné, Herkulesnek Héraklész, Neptunusznak Poszeidon, Spartacus-nak pedig Szpartakhosz.

      A cselekmény első felében Attila, a hunok királya átáll a rómaiakhoz, miután egy független kereskedő a rómaiak titkos megbízásából romlott ételt szállít a hunoknak, és az ellátmány okozta mérgezés megtizedeli a sereget. Ezt követően Attila a rómaiak oldalán harcba indul Szpartakhosz, görög rabszolgavezér ellen, akinek lázadó csapatai véres harcban elfoglalták Athént.

      A lázadó görög rabszolgavezért alakító színész, Nikosz Küklopsz szintén kifejezte nemtetszését a film egyes részeit illetően. Meglátása szerint több olyan jelenet is bekerült a végleges verzióba, amelynek történethűsége megkérdőjelezhető. Arra az újságírói kérdésre, hogy összességében elégedett-e a végeredménnyel, csak annyit felelt, hogy teljesen le van verve.

Gödöllő, 2023. június 23.

Kovács Gergely
Author: Kovács Gergely

Kovács Gergely vagyok. Azért csatlakoztam az Irodalmi Rádió blogszerzői közösségéhez, mert szeretném megtudni, hogy amit írok, tetszik-e másoknak. Remélem, hogy aki betér az oldalamra, és megtisztel azzal, hogy elolvassa, amit itt talál, elégedetten távozik, és úgy érzi majd, érdemes volt. Eddigi megjelenéseim: Szárnyszegés – Rókaerdő című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. (A természet poétája 2022. pályázat – humor különdíj) Kedvenc – Lakótelepi Hófehér című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. (Novellák 2022. pályázat – 3. helyezés) Néhány Szemelvény Európából – Zsebkönyv 10. – Útravaló, Holnap Magazin, 2022. Karácsony – Meleg Szívek című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. Tavaszi reggel – A Tavaszi szél titkai című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. A kis utca - Hívatlanok című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. Gergő és a sapka - Múzsa, magam ma neked megadom című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. Csupasz - Álmodó című antológia, Holnap Magazin, 2023. Csere - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Rövidhírek (Kábítószer-kereskedők rendőrkézen, Újra megnyitja kapuit a népszerű étterem, Felemás sikert hozott a díjnyertes film bemutatója) - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Ül és te - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Hét vagy nap - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Elmúlás - Vetkőznek...

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Árvák

                                                                Árvák   A városnak ezen a részén mindig sokan járnak. Itt a buszmegálló, csillogó-villogó áruház, helyijárat-megálló; bank, iskola, pláza, szerkesztőség, ügyészség, illatozó látványpékség, börtön.

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Scherzo

Rózsa Iván: Scherzo Kövérek és soványak A kövér emberek mind joviálisak! A soványak viszont gyomorbetegek… Valami hasonlót mondott tréfásan megboldogult Popper Péter tanár úr annak

Teljes bejegyzés »

Az Óperenciás tengeren túl

Az Óperenciás tengeren is túl Az Óperenciás tengeren is túl Ahol a kurta farkú malac túr Tüntizők és alkohol abúzusban élők A társadalom peremén szendergők

Teljes bejegyzés »

Még hiszek benned

Még hiszek benned   Még hiszek benned, Hiába ül szívemen fájdalom; Te vagy nékem a boldogság, Te vagy minden bánatom.   Hallottam felőled jót, S,

Teljes bejegyzés »