Kovács Gergely: Nem vált be a cseh fodrász újítása

      Bár elsőre kifejezetten ígéretes próbálkozásnak tűnt, végül mégsem váltotta be a hozzáfűzött reményeket Martin Frižura, cseh fodrász újítása.

      Martin, túltéve magát az utóbbi idők viszontagságain, még mindig üzemelteti takaros kis fodrászszalonját Prága szívében, egy barátságos mellékutcában, nem messze a belváros forgatagától. Visszatérő vendégei – ballépése ellenére – ma is szívesen felkeresik, mivel Martin még mindig kiválóan űzi mesterségét, és remek beszélgetőtárs is egyben. Miközben dolgozik, nagyon szeret a világ dolgairól is csevegni egy kicsit. Így ő is jobban tud koncentrálni, és valamelyest a vendég is élvezi az amúgy unalmas időtöltést. Pedig nem sokon múlt, hogy melléfogása miatt végleg be kelljen zárnia szalonját.

      Vendégei régebben főleg arra kérték Martint, varázsolja szebbé hajkoronájukat, mert el szeretnék kápráztatni a baráti társaságot, vagy éppen egy különleges alkalom apropóján készültek meglepni párjukat. Volt, aki egyszerűen csak jobban szeretett volna kinézni. A dolgok mentek is a maguk útján, a kis szalon jól futott, egészen addig, amíg Martin fel nem figyelt arra, hogy a tendencia megváltozott. Egyre többen keresték fel tanácstalanul, sőt, csalódottan azzal a furcsa kéréssel, hogy hajukat fesse teljesen más színűre. Martin arra is gyorsan rájött, hogy mindig csak a szőke hölgyvendégek kérnek azonnali és minél tartósabb hajfestést.

      Martin hozzászokott ahhoz, hogy vendégei gyakran kikérik a véleményét, és ha javasol valamit, rendszerint meg is fogadják tanácsait. A hajfestést kérő szőke hölgyek azonban csak legyintettek a javaslatokra, eszük ágában sem volt Martinra hallgatni. Látva közönyös viselkedésüket, Martin nagyon elbizonytalanodott. Úgy érezte, ő csinál rosszul valamit. Szerencséjére, egy kétségbeesettnek tűnő fiatal szőke lány hajfestés közben szóba elegyedett vele, és ettől minden megváltozott.

      Az elkeseredett lány a sírás határán panaszolta el Martinnak, hogy egy hónap alatt tizenhatszor igazoltatták a rendőrök. Akármilyen körültekintően vezetett is, mindig megállították a szervek. Imádta biztosítási ügynöki állását, de kirúgták, mivel a sorozatos igazoltatásoknak köszönhetően folyton elkésett a megbeszélt találkozókról. Ha randija volt, nem ért oda időben, ezért a pasija szakított vele. Azt hitte, megcsalja. És ha mindez nem lett volna elég, munkahelyének elvesztése óta legalább tíz állásinterjún járt, de esélye sem volt, mert mindenhová inkább fekete vagy barna hajú jelöltet vettek fel helyette.

      A fiatal lány esete után Martin már sokkal könnyebben szót értett a hajfestést kérő szőke hölgyvendégekkel. Átlátva helyzetüket, úgy érezte, tennie kell valamit. Gondolkodott, gondolkodott is hetekig, de nem igazán sikerült kisütnie semmit. A hajszínével elégedetlen szőke hölgyek száma pedig egyre csak nőtt és nőtt.

      Miután a sok-sok fejtörés csak nem akart eredményre vezetni, és a helyzet már-már reménytelennek tűnt, egy nap kezébe került a fodrászmagazin legfrissebb száma. Átlapozva az újságot, teljesen véletlenül beleolvasott a híres vegyész, Dr. Amin Anphet legújabb kutatásának összefoglalójába. Dr. Anphet azzal vált közismertté, hogy titkos összetevőkből készített samponjának néhány napos használata véglegesen kókuszillatúvá változtatja a tevék szőrét. A szernek köszönhetően elképesztő felfutás következett be a sivatagi turizmussal foglalkozó vállalkozások életében, mivel a turisták többé már nem undorodtak attól, hogy felüljenek az egyébként borzasztóan büdös állatok hátára. Martin rögtön tudta, Dr. Anphet az ő embere. Sebtiben össze is csomagolt, és útnak indult Rijádba, hogy találkozzon a híres vegyész doktorral.

      A probléma felvetése után találkozásuk hamar a gyümölcsöző együttműködés útjára lépett, és rövid idő alatt ki is fejlesztettek egy új eljárást, amelynek lényege, hogy alkalmazásával kivonható a hajból a szőke színért felelős hidrogén. Úgy döntöttek, társulnak, de először kicsiben próbálják ki az új módszert. Mi más lehetett volna erre a legalkalmasabb helyszín, mint Martin prágai fodrászszalonja.

      Martin elsőként a bajba jutott fiatal lányt hívta fel, hogy minél előbb segíteni tudjon rajta. A lány a legnagyobb örömmel vette a megkeresést. Miután Martin elvégezte haján a dehidrogenizációs eljárást, csodák csodájára, három nappal később munkát kapott diszpécserként egy autósiskolában. A lány példáját sok-sok vendég követte, és mindenki elégedetten távozott megújult színű, dehidrogenizált hajkölteményének birtokában. Martin alig győzte kiszolgálni a szőke hölgyvendégeket, és úgy tervezte, Párizsban és Milánóban is nyit egy-egy szalont.

      A gondok akkor kezdődtek, amikor a Rijádi Hírlap arról kezdett el cikkezni, hogy ágazati szinten ismét bajba került a sivatagi turizmus, mivel a samponnal fürdetett tevék szőre a kezdeti pozitív hatásokat követően egyszer csak hirtelen, egyik napról a másikra kiszőkült. Kókuszillat ide vagy oda, a turisták megint nem voltak hajlandóak felülni a tevék hátára, mivel azok természetellenes szőrszíne riasztólag hatott rájuk. Bármilyen színűre próbálták is festeni állataik szőrét a kétségbeesett tevetulajdonosok, semmi sem hatott, és a szőke szőrszín végleges maradt.

      Egy nap a fiatal lány keservesen sírva állított be Martin szalonjába. Elpanaszolta, hogy kirúgták az autósiskolából, mert a haja egyik délelőtt, minden előzmény nélkül iszonyatos bűzt kezdett árasztani magából. Bármivel is próbálkozott, bármilyen illatosítót próbált is használni, a szag rövid idő elteltével mindig visszatért, és tartósan megmaradt. Először csak kollégái kezdték tevelánynak csúfolni, de aztán főnöke annyira megunta az irodában uralkodó bűz miatti ügyfélpanaszokat, hogy elbocsátotta a lányt diszpécseri állásából. Más problémák is adódtak. Egy Prága központjában, Martin szalonjától nem messze működő élelmiszerüzletet például azért kellett ideiglenesen bezárni, mert az üzletvezető azt hitte, a boltban egyszerre romlott meg az összes tejtermék. Mint kiderült, a bolti eladók és a pénztárosok közül tizenhárman is szőkék voltak korábban. És az esetek száma napról napra csak emelkedett és emelkedett.

      Nem meglepő módon Martin fodrászszalonjának forgalma jelentősen visszaesett. Kiváló fodrásztudásán kívül csak annak köszönheti túlélését, hogy Prágában új hajviselet jött divatba: egyre több szőke hölgyvendég kéri arra, hogy teljesen nyírja őt kopaszra. A prágai példán felbuzdulva úgy tűnik, sok rijádi tevetulajdonos azzal igyekszik megmenteni turisztikai vállalkozását, hogy tevéit teljesen csupaszra borotválja. A kezdeményezést támogatandó, több, sivatagi turizmusát megmenteni szándékozó ország – jóvátételt követelve – arra szólította fel Dr. Anphetet, hogy kísérletezzen ki egy magas faktorszámú naptejet, amely megvédi a csupasz tevék testét a napsugarak káros hatásaitól.

Gödöllő, 2024. április 20.

Kovács Gergely
Author: Kovács Gergely

Kovács Gergely vagyok. Azért csatlakoztam az Irodalmi Rádió blogszerzői közösségéhez, mert szeretném megtudni, hogy amit írok, tetszik-e másoknak. Remélem, hogy aki betér az oldalamra, és megtisztel azzal, hogy elolvassa, amit itt talál, elégedetten távozik, és úgy érzi majd, érdemes volt. Eddigi megjelenéseim: Szárnyszegés – Rókaerdő című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. (A természet poétája 2022. pályázat – humor különdíj) Kedvenc – Lakótelepi Hófehér című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. (Novellák 2022. pályázat – 3. helyezés) Néhány Szemelvény Európából – Zsebkönyv 10. – Útravaló, Holnap Magazin, 2022. Karácsony – Meleg Szívek című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. Tavaszi reggel – A Tavaszi szél titkai című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. A kis utca - Hívatlanok című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. Gergő és a sapka - Múzsa, magam ma neked megadom című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. Csupasz - Álmodó című antológia, Holnap Magazin, 2023. Csere - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Rövidhírek (Kábítószer-kereskedők rendőrkézen, Újra megnyitja kapuit a népszerű étterem, Felemás sikert hozott a díjnyertes film bemutatója) - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Ül és te - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Hét vagy nap - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Elmúlás - Vetkőznek...

Megosztás
Megosztás

2 válasz

  1. Véletlenül kattintottam erre a történetre, de nem bántam meg. Nagyon szórakoztató, fordulatos írás! 🙂
    Gratulálok!

  2. Kedves Margit!

    Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, és örülök, hogy tetszett az írásom! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

74 − = 67

Mammográfia

Már késő este volt, amikor kiment a nő az udvarra, hogy kivegye a küldeményeket a postaládából. Aznap csak egy levelet talált, a feladót a félhomályban

Teljes bejegyzés »

A Solti kiskocsmánál

A többi kutyához képest róla elég homályosak az emlékeim. A színe is csak haloványan rémlik, a fajtáját pedig meg nem tudnám mondani.

Teljes bejegyzés »
Kiadványok
Farkas Norbert

A Corgi a parkban

Egy csütörtöki délután a kollégium mögött, a parkban sétáltam a mandulafák között   Megpihentem közben az egyik fa alatt, épp akkor mikor egy Corgi arra

Teljes bejegyzés »

Laggoló pillangók

Sokszor azon gondolkozom, Hogy hova tűnnek a pillangóim, Ha egy nap nincs helyén a ‘gógyim’ S épp magamban tartózkodom. Mert bizony van, hogy eltűnnek És

Teljes bejegyzés »

Életjáték

Az elmúlt napokban több olyan beszélgetésem volt, amelyben feljött, hogy mennyire intenzív ez az időszak. Sok mindenkinél felfokozottan jöttek mostanában a kihívások, a nehézségek, legyen szó kapcsolati, anyagi, egészségi, családi, munkahelyi, bármi. Ezzel a verssel azt az üzenetet szeretném átadni, hogy legyen hitünk az életben, a gondviselésben. Mindenki életében vannak borús és derűs időszakok, az élet természete a változás, azon belül is a hullámzás. Ha igyekszünk tudatosan felfeküdni ezekre a hullámokra és nem hagyjuk, hogy csak ide-oda dobáljon minket, akkor időnként látni fogjuk magunk előtt az irányt. Lehetünk a saját életünk hullámlovasai! Sosem tudhatjuk, hogy egy helyzet, hová fog továbblendíteni minket, éppen ezért fontos a hitünk.

Teljes bejegyzés »
Versek
Tarrósi Éva

Sirály

Világok tetején oly élő a sirály mint maga az ének, amit dalol, a táncában keringő porszemek hófehér felhővé forrnak össze, hogy öröktől élő forrásponton nevetve

Teljes bejegyzés »