Hova száll a héja?

Az ősz közeledtét már jelzi, hogy a tó partján egyre több madár gyülekezik. Készülődnek a hosszú útra.

Itt szoktak gyakran találkozni a szürke gémek és darvak is. Már évek óta jól ismerik egymást. Mondhatnám barátságot kötöttek. Hol kisebb csoportokban, de akár külön fajból származóként is jól értik egymás gondolatát. Találkozásukat a természet adta, nem ők erőltették a másikra magukat. A tó összetartja őket.

Nem nézi ezt jó szemmel a kárókatona. Irigyli, hogy ilyen békésen megvannak egymás mellett. El is megy árulkodni a rétihéjához.

Ez nem állapot! Tenned kell valamit! Nem lehet, hogy a gémek és a darvak ennyire barátkozzanak!

Cseppet sem gondolkodott a héja. Felborzolta a tollait, azonnal a tó felé indult dühében. Már messziről rikácsolni kezdett.

Miféle dolog ez, hogy itt ti együtt vagytok? Nem tudjátok, hogy kinek hol a helye? A darvak legyenek a darvakkal, a gémek a gémekkel! Nem, hogy örülnétek annak, hogy nem pusztítunk el benneteket!

Csak ámultak, bámultak mindahányan voltak. Nem értették mi a baj velük, mikor ők csak itt ártatlanul pihengetnek, beszélgetnek. A nagy vijjogásra még a többi madár is felfigyelt. Senki nem értette mi a probléma. A darvak és gémek már- már szégyellték magukat a többik előtt. Nem is adott ki egy hangot senki sem.

Mit gondolhatnak rólunk a többiek? Mi nem vétettünk senkinek. Évek óta itt találkozgatunk, eszünkbe sem jut bántani senkit. Az lehet a baj, hogy neki nincs barátja? Aki nem engedelmeskedik, azt azonnal agyon csipkedi.

Kis idő múlva lecsillapodott a héja, igaz ugyan a később visszaérkező kárókatona még cukkolt egyet rajta, majd megbánást nem mutatva tovább vijjogott.

Közben nem vette észre, hogy mi történik mögötte. Vihar közeledik, tornyosulnak a felhők. Csoportosulnak a szárnyasok, hogy ellene szövetkezzenek. Elegük van az ilyen kirohanásaiból. Arra járt éppen a vadász. Messziről nem látta pontosan mi történik, csak a héja ordenáré hangját, felfuvalkodott testét vélte felfedezni. Arra gondolt, hogy elkezdődött a támadás az ártalmatlan pihenők felé.

Célzott és lőtt. Szándékosan mellé, mert tudta, hogy lassan védett lesz, nem szabad ok nélkül pusztítani.

Az annyira megijedt, hogy többé feléje sem ment a társaságnak. A tavat örökre elkerülte.

 

Buglyó Juliánna
Author: Buglyó Juliánna

Buglyó Juliánna az Irodalmi Rádió szerzője. Balmazújvároson születtem, ma is itt élek. Alsó tagozatos gyermekek tanításával foglalkozom, melyhez a képesítést a Debreceni Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskolán szereztem. Két felnőtt fiam van. 2017 óta vagyok tagja az Irodalmi Rádiónak. Ebben az évben 3. helyezett lettem az “év pedagógusa ” pályázaton. Rendszeresen írok pályázatokra, közülük több alkotás megjelent antológiákban is. 2019.09.26-án megjelent első kötetem Kalandok közt címmel az Irodalmi Rádió kiadásában. Gyermekverseket tartalmaz. 2022-ben jelent meg a második kötetem, ez elsősorban felnőtteknek szól.  

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rózsa Iván: Még élünk!

Rózsa Iván: Még élünk! Mennyi, mennyi szószátyár, naplopó, cselszövő gazember! De itt vagyunk mi is, és még élünk! Budakalász, 2024. március 1. Author: Rózsa Iván

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Még mindig

Rózsa Iván: Még mindig Igaznál több a Hazug ember. Megváltó, Tényleg működtél? ! Budakalász, 2024. február 17. Author: Rózsa Iván Rózsa Iván az Irodalmi Rádió

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Biztos?

Rózsa Iván: Biztos? Nem csak a való Lét, bizonytalan az is; Mi van odaát? Budakalász, 2024. február 16. Author: Rózsa Iván Rózsa Iván az Irodalmi

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Mágnes

Rózsa Iván: Mágnes (Három haiku) Elment mellette, És mágnesként vonzotta Magához a hölgy. Japánba repült, Hisz mágnesként vonzotta A szent hegy, Fudzsi. Japánba készülsz, Mágnesként

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Nyuszi-forradalom

Rózsa Iván: Nyuszi-forradalom Az állatoknak kell végül megmenteniük a Földet! Szavaimon bennfentes „okostojások” jót röhögnek… Lázadjatok fel delfinek, majmok, kutyák, macskák: Takarítsátok el az emberiség

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Fejlődés?

Rózsa Iván: Fejlődés? Lásd, emberiség: Hanyatlással fejlődünk! Kiirtjuk magunk… Budakalász, 2024. február 28. Author: Rózsa Iván Rózsa Iván az Irodalmi Rádió szerzője. Pécsett, az ikrek

Teljes bejegyzés »