Gáthy Emőke: Videózás közben

Jobbról a tizenkét éves Anna, balról a tíz éves Bogi simul hozzám. Középen én, alias Anna papája mamája. Szemben velünk a képernyőn Beethoven. No nem a zenész óriás. Hanem a csöppségében is jókora, csetlő-botló bernáthegyi szőrgolyó. Tappancsa minden csusszanását, farkincája minden billenését gurgulázó kacagás kíséri a kanapéról, csakúgy mint a családtagok óvó-rajongó szeretete a filmen.
Ám a kutyus nő, a történet bonyolódik. Megjelenik a színen a Gonosz. (Sajnos hol nem, a világban?) Ó borzalom! Az eddig család kedvence, (a papa egyelőre azért kivétel) gyermekmentő állat az állatorvosra támad. Hogyan? Mitől? Miért? Természetesen az őt provokáló doktor viselkedésétől. Vörös festékkel véresnek álcázott alkarját használná ürügyül, hogy az állatot nemtelen célból eltávolítsa az őt kölyökkorában befogadó családból.
Ez az apróság elkerülte nem csak Anna, de még Bogi figyelmét is. A kicsi eleinte fészkelődik, aztán hátat fordít a képernyőnek, a konfliktus csúcsán pedig az ülő alkalmatosság alá próbál bújni.
Miért akarhat egy doktor bácsi rosszat ennek az aranyos, okos, kedves, ügyes, bumfordi jószágnak?
– Mert kísérletezésre akarja használni. – Keresem az igazságnak leginkább megfelelő, de az érzékenységükre leginkább tekintettel lévő választ. Apjuk valamivel fiatalabb volt, mikor Szörny Ella második feltűnésekor a 101 kiskutyában a mozi széksora alá bújt. Ki kellett vinni a teremből.
– Mi az hogy kísérletezés?
– Például mielőtt szurit kaptok a doktor nénitől, sok évig állatokon próbálják ki, igazán gyógyít-e az oltás.
– Be akarja oltani Beethovent?
Újabb gordiuszi csomó. Az oltás ugyebár fáj ugyan, de mint megtanulták, gyógyít. Ehhez használni kísérleti alanyként a pozitív hőst már nem is annyira gonosz dolog. Színt kell vallanom.
– Egy új fajta puskát akar kipróbálni rajta.
– Meg akarja ölni?
Ez a szomorú valóság, de most inkább megpróbálok félre beszélni.
– Nem kell félni! Izgulni lehet, de félni nem kell! Jó vége lesz.
Némi csetepaté után, amiben részt vesz a papa vezetésével a család apraja-nagyja, van is.
– Mondd nagymama! Örökbe hoztad a DVD-t, vagy csak kölcsönbe? Mert ha igen, hozd el legközelebb is!

Gáthy Emőke
Author: Gáthy Emőke

Gáthy Emőke az Irodalmi Rádió szerzője. “Nevem hivatalosan Bihary Zsoltné; barátaimnak Emőke, három fiamnak anyu, két nagyobbik unokámnak nagymama, a legkisebbnek MM, azaz Emem. Életem egyszerre egyszerű és bonyolult. Megszülettem, tanultam, aztán magam is tanítottam. Harmincnyolc esztendeig orosz és francia nyelvet ugyanabban a fővárosi középiskolában. Bonyolulttá bizonyos szövevényes kapcsolatok teszik, de hát erről és életem egyéb történéseiről szólnak az írásaim. 1974-ben, harmincegy éves koromban kezdtem írni. „Amikor fájt.” Talán ezért is nem bántam különösebben, hogy a fiók mélyén maradtak a verseim. Ám eljött egy pillanat, mikor rájöttem, hogy tanulságosak lehetnek mások számára is. Azóta adom közre őket. Az Interneten, és itt az Irodalmi Rádióban.”

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rózsák az asztalon

Edit Szabó : Rózsák az asztalon „Rózsabokor hajlik a domb oldalára”, onnan szedek egy csokorral a babámnak, hogy a két szemével úgy gyönyörködhessen, mindennap láthassa

Teljes bejegyzés »

Asszonysorsok-Terike

Vénasszonyok nyara van. Fullasztó, páratelt hőség. A nyár zivataros volt, s most is lóg az eső lába. A konyhában állok a tűzhely előtt, az öntöttvas

Teljes bejegyzés »

Sötétben izzó szemek

A Tollforgatók Discord közösségben minden vasárnap kapunk egy kihívást ún. heti kreatív írói feladat gyanánt és az erre a hétre kiadott feladat lényegében az volt,

Teljes bejegyzés »
Versek
Szilágyi Tünde

Hű barátom

Van egy hű társam, akit mindenki ismer, De senki sem olyan jól, mint én. Bús szavaim lettek a legjobb barátom. Hozzájuk szólok, hogyha szívem ég.

Teljes bejegyzés »

Emlékül barátaimnak

Emlékül barátaimnak Lábát lógatva fény ül a parton. Közelebb hajol egyre az alkony, és engedi itt, hogy a víz vigye, még hullámokat szelídítene. Száz meg

Teljes bejegyzés »