Hóbagoly

Késő este volt, és fent dagadt a hold, amikor egy hatalmas árny suhant át az iskola felett. Három kört tett meg az épület körül és pontosan megjegyzett mindent. A nagy fákat a mókusokkal, a harkályokat, cinkéket, a gyanútlanul szimatoló rágcsálókat és a kis állatkertet az iskola belső udvarán. Észrevette a falakra karcolt feliratot, hogy „imádlak Béla”, meg hogy „Sanyi ne dohányozz”, de nem törődött vele. Hóbagoly volt és nem dohányzott.

Lassan leereszkedett a legmagasabb fenyőre és nagy kerek fejét körbeforgatva figyelt. A tetőnyílás mellett megpillantott egy fába vájt fészket. Óvatosan elrugaszkodott, ahogyan egy védett fáról szokás és széles ívben az odú előtti faágra szállt.
– Hát, te meg ki vagy? – hallatszott bentről. Hóbagoly büszkén megrázta hófehér, csíkozott tollazatát és beköszönt:
– Én vagyok a Hóbagoly! Most érkeztem a sarokról, az örök hó birodalmából!
– A Moszkva térről? – csodálkozott a fészek tulajdonosa. De tudod mit? Kerülj beljebb!
Én a Gyöngybagoly vagyok, szegről-végről a rokonod.
– Köszönöm! – mondta a vendég és elhelyezkedett a bejáratnál.
– Megkínálhatlak egy-két elvetemült rágcsálóval? – érdeklődött Gyöngybagoly barátságosan. Esetleg ennél egy harkályt? Itt kopogtatnak az iskola falán.
– Harkályt? – meredt rá nagy szemekkel Hóbagoly. Inkább egy nyúllal méregtelenítenék. Kettőt is láttam lent, egy kis udvarban.
– Azt nem lehet, kedves rokon! Az a gyerekeké!
– Akkor együnk gyereket, meg nyulat! – javasolta Hóbagoly.
– Ne már, Hó! – ha nem haragszol, ahol a madár eszik, oda nem huhog!
– Ugyan már! – mondta a vendég. Nálunk Bagoly-bíró a nevem és én döntöm el, ki él, és ki táplálék a földemen.
– Tudod mit Névrokon? – vidult fel Gyöngybagoly erre. Van itt egy büfé, tele nyúlbogyós salátával, harkály-szörppel, mézes egérfüllel…
– Mivel?
– Egérfüllel! Jobb, mint a zsömle kiflivel! Mindig marad egy-két darab és ha nem jut egyéb falat, ez szokott lenni a vacsorám. Tényleg! Ettél már valamit?
– Ma még nem! – borzolta tollát Hóbagoly.
– Akkor gyere, mutatok néhány trükköt! – lelkesedett Gyöngybagoly és elkezdte utánozni a sajt hangját. Na, erre óvatos léptekkel megjelent a fal tövében egy kisegér, mire a kisbagoly lecsapott és zsákmányát a vendége elé tette.
– Na, mit szólsz? – kérdezte büszkén.
– Hát igen! Jó, ha a madár beszél idegen nyelveken! – válaszolt Hóbagoly, majd felszárnyalt a magasba és lecsippentett a holdból egy darabot.
– Tessék, nálunk pedig ilyen a sajt! – huhogta diadallal.
– Ez mind semmi! – duzzogott a kis Gyöngy. Szinte kilőtt a fészkéből és letépett egy fényes csillagot az éj köpenyéről.
– Csak hogy lássál evés közben! – mondta Hóbagolynak.
– Ennek fele sem tréfa, – gondolta a híres vendég – és egészen a Göncöl-szekérig suhant. Ott aztán nekiveselkedett, majd nagy hirtelen felborította az egész szekeret! A szekér meg telis-tele volt ragyogó csillagokkal, melyek fényes csíkokat húzva lehullottak a földre. Erre Gyöngybagoly beröppent egy harkály-járaton az iskola titkos rejtekébe és amint visszajött, a sajt mellé csapott egy papírt.
– Ez meg az érettségim! – huhogta hetykén a csodálkozó Hóbagolynak. Na, ezt nézd meg, csak úgy madártávlatból!
– Ó, hogy mennél a tollasbálba! – süvítette Hó és térült-fordult, majd kissé megtépázva előtermett egy óriási aktatáskával. Felpattintotta a fedelét és Gyöngybagoly elé szórta a tartalmát.
– Látod? – lihegte kerek fejjel. Ez itt három nyelvvizsga! Bubó doktor és Medve nővér erdei iskolájából.
No, erre már nem válaszolt a kisbagoly és nem röppent a vendég sem tovább. Mindketten elfáradtak a nagy bemutatkozásban. Fáradtan ledőltek a fészek rejtekén és tátott csőrrel horkoltak reggelig.

Vidám gyerekzsivaj keltette őket álmukból. Egy kis tollászkodás után Hóbagoly megköszönte a vendéglátást és a mosolygós kis Gyöngybagollyal szárnyat rázott.
– Köszönöm, jól éreztem magam itt nálatok! Most tovább szállok – mondta búcsúzóul.
– Aztán majd írjál! – huhogta Gyöngybagoly.
– Rendben kedves rokon! – kacsintott Hóbagoly és tovahussant. Az iskola sarkánál még felkapott egy sonkás zsömlét, és útravalójával elindult felfedezni ezt a csodálatos, szép, nagy, kerek világot!

Bujdosó Miklós Gábor
Author: Bujdosó Miklós Gábor

Bujdosó Miklós Gábor vagyok, 58-as születésű. A „Tél és Karácsony 2022.” c. pályázatra küldött írásom óta nagy örömömre az Irodalmi Rádió állandó szerzője lehetek. Kis gyermekkorom óta olvasok és mesélek. Prózák, versek születtek kacskaringós életutam segítségével. Gyűjtöttem régi emlékeket idős emberektől és friss történeteket kaptam apró gyermekektől. Szállodákban dolgoztam és voltam kertész, fotográfus, evezős edző, így találkozásaimat papírra vetve igaz és kitalált emlékekkel próbálom meglepni az érdeklődőket. A szürreális, fordított mesék is a kedvenceimmé váltak a gyerekek rámhatásaként. Gabriella párom és Bálint fiam folyamatosan támogatnak, segítenek az utamon. Önálló mesekönyvem és egy kis verses kötetem született már, valamint antológiákban is fellelhetőek gondolataim. Továbbra is érdekel, hogy miként érzi magát az Ecset, a Kisegér, az Ember, ha belép a történeteimbe. Írásaimhoz kívánok egy kényelmes fotelt és benne örömteli időtöltést minden kedves Olvasómnak!

Megosztás
Megosztás

2 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rózsa Iván: Novemberi haikuk

Rózsa Iván: Novemberi haikuk (Nyolc haikum) Minden hülye tud Lózungot pufogtatni, S így hülyíteni… Mindenkire vár A nem ismert tartomány: Nincsen visszaút… Nemcsak Black Friday:

Teljes bejegyzés »

Rózsa Iván: Állatkert-világ

Rózsa Iván: Állatkert-világ Normális? Az irrealitás megvalósulása a fantáziában is realitás: valósággá vált valaki agyában. „Égtájak között” Marx tanainak épkézláb részeiből jobban tanultak Nyugaton, ahol

Teljes bejegyzés »

Kegyelmes vajon?

Ez is csak egy szerelmesvers, De ez most sem véletlen! Melletted máris olyan dolgokat éltem meg Ebben a mindössze csak két hétben, Mintha már együtt

Teljes bejegyzés »
Hírek
Zsoldos Árpád és Adrienn

Falvak-városok – szépirodalmi pályázat

„Falvak-városok” – az Irodalmi Rádió pályázata és új antológiája – Versek egy adott településről; novellák és rövidprózai írások, melyek egy adott faluban vagy városban játszódnak.

Teljes bejegyzés »
Versek
Szilágyi Tünde

Neked adom

Neked adom a gondolataimat,  Mert a felebarátod vagyok.  Nem kérek érte semmit.  Elég csak az, hogy adhatok.    Neked adom a verseimet.  Másom úgyis nincsen. 

Teljes bejegyzés »
Hírek
Zsoldos Árpád és Adrienn

Tavaszi szél 2024.

„Tavaszi szél 2024.” Az Irodalmi Rádió pályázata és új antológiája a 2024. évi tavasz, nemzetközi nőnap, márciusi nemzeti ünnepünk és a húsvéti ünnepek alkalmából. Lehetőség

Teljes bejegyzés »