Blogszerzők antológiája 2024. – az Ünnepi Könyvhétre

„Blogszerzők antológiája 2024.”
az Irodalmi Rádió meghívásos pályázata
kizárólag blogszerzői számára

lehetőség az Irodalmi Rádió idei Ünnepi Könyvhétre megjelenő
válogatáskötetében való megjelenésre,
a rendezvényen történő dedikálásra

Tudnivalók:
A pályázat beadási határideje 2024. április 30-án lezárult.

A beküldött művekből válogatáskötetet készítettünk, amit első ízben az idei Ünnepi Könyvhéten (jún. 13-16.) lehet majd átvenni az Irodalmi Rádió pavilonjánál.
(Budapest, Vigadó tér, 15-ös pavilon, a 2-es villamos megállójával szemben)

Nyitvatartás:
június 13. – csütörtök – 12:00-19:00
június 14. – péntek – 10:00-19:00
június 15. – szombat – 10:00-19:00
június 16. – vasárnap – 10:00-19:00

A könyv címe: Egy csipetnyi napsugár
Címadó írás: Kurucz Árpád
Borító: Szonda Blanka

Könyvheti rendezvényünket Facebook-eseményként itt találod:
https://www.facebook.com/events/1144747209864416

A 2024. évi blogszerzők antológiájának címadó írása:

Kurucz Árpád: Egy csipetnyi napsugár

A március ködöt, esőt hozott. A tél megmakacsolta magát, hideg északi szél fújt, a város fölött ólomszürke felhők üldözték egymást. A tavasz közeledtének egyetlen jele az volt, hogy kertészek jelentek meg a parkokban, tereken. Igénytelen, szívós, de azért szép virágokat ültettek. Reggeltől sötétedésig dolgoztak. Ujjaik elgémberedtek a hidegtől, bőrükbe, körmeik alá kimoshatatlanul beleette magát a sár. Térdük, derekuk recsegett-ropogott, délben már nem akart kiegyenesedni.
A Jókai utcában középen volt a virágágyás, kocsijukkal elfoglalták az egyébként is keskeny úttest nagy részét. Pillanatok alatt hosszú torlódás alakult ki. Néhányan a középső ujjukat mutogatták, kiabáltak, mások dudáltak, életük minden sérelmét beleadva a tülkölésbe. A legtöbben közönyösen tűrték a késedelmet.
Kirítt a sorból egy viharvert, világoskék, 1967-es Ford Anglia. Szelíd arcú, szemüveges, hetven év körüli férfi vezette. A kocsiban a Bartók Rádió Muzsikáló reggel műsora szólt, halkan. Az eső ritmustalanul dobolt a tetőn, az ablaktörlő egyhangú surrogással igyekezett hipnotizálni a sofőrt. A rádióban éppen Mozart C-dúr zongoraszonátáját (K. 545) játszották. Ettől máskor mindig felvidult, most azonban bosszankodott. Harminckilenc éves tanári pályafutása alatt egyszer sem késett, most mégis kénytelen megváratni a lányt, akinek segít felkészülni a magyar érettségire. Az akadályhoz érve letekerte az ablakot. A kertészek egyike, egy negyven év körüli nő, aki épp a derekát próbálta kiegyenesíteni, észrevette. Azt gondolta, legjobb védekezés a támadás:
– Mi van?! Mit bámulsz?!
– Azt nézem, milyen ügyesek vagytok. Nagyon szép lesz – fogadta el a tegezést az öreg.
A másik láthatóan nem erre számított.
– Tényleg? – kérdezte bizonytalanul.
– Igen. Gyakran járok erre, sokat fogok benne gyönyörködni. Köszönöm!
Közben a sor meglódult, az öregember intett, és továbbgurult.
Akik a közelben dolgoztak, hallották a beszélgetést. Egy kicsit kevésbé fáztak, és a hátuk sem fájt annyira. Ahogy a tóba dobott kavics hullámot vet, úgy gyűrűzött tovább ez a néhány jó szó. Akikkel aznap találkoztak, mindenkinek jutott belőle.

 

 

Zsoldos Árpád és Adrienn
Author: Zsoldos Árpád és Adrienn

Zsoldos Árpád és Adrienn vagyunk, férj és feleség. Miskolci házaspárként vezetjük és szerkesztjük az Irodalmi Rádiót. Életünk és hivatásunk, hogy alkotóinknak minél több és minél színvonalasabb megszólalási, megjelenési lehetőséget teremtsünk. A cél elérése érdekében készítjük rádióműsorainkat, hangzó és nyomtatott kiadványainkat, elektronikus köteteinket és galériáinkat. Szerzőinknek segítünk kötetük kiadásában, a teljes kiadási folyamatot elvégezzük nyomdai és értékesítő partnereink segítségével. Rendszeresen írunk ki irodalmi pályázatokat és nagy hangsúlyt fektetünk a közösség személyes találkozására is, ezért szervezzük felolvasóestjeinket, nyári táborunkat, születésnapi rendezvényünket. Vállaljuk irodalmi és kulturális események, szavalóversenyek, könyvbemutatók megszervezését és lebonyolítását is. Nyitott közösségként mindig várjuk új alkotók (írók, költők, képzőművészek, előadók) jelentkezését is. Elérhetőségeink: ímélcímek: zsoldos.adrienn@irodalmiradio.hu; zsoldos.arpad@irodalmiradio.hu; telefon: 70/616-7583; 70/616-8684 2019-ben a Médiapiac című szakmai lapban jelent meg rólunk egy cikk Sárközi László tollából: Méltóképpen és minőségben English version: The editors, led by the husband-and-wife team of Árpád and Adrienn Zsoldos, have been championing contemporary Hungarian authors for 22 years. In addition to their radio programmes, they also publish audio books, e-books, anthologies and self-published works. They arrange book readings, book launches and literature workshops, and they regularly hold competitions too. It is an open community that anyone who writes literature in Hungarian can join.

Megosztás
Megosztás

2 Responses

 1. Tisztelt Irodalmi Rádió!
  Érdeklődnék, hogy a könyvbe kerülő művek szerzőinek kimentek már az értesítések, vagy ezután várhatóak?
  Előre is köszönöm a választ!

  1. Kedves Kinga!
   Köszönjük szépen kérdésed! E hét folyamán küldjük az értesítő íméleket a bekerült szerzőknek, valamint a Könyvhétre szóló meghívót.
   Hamarosan érkezik hozzád is. Köszönjük szépen türelmed!
   Üdv
   Árpád és Adrienn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Rossz ébredés

Ma reggel úgy ébredtem, Hogy nem voltál mellettem, Pedig csak korábban keltél, Hogy anyósodnak segítsêl. Mégis eszembe jutottak A magányos éjjelek, Mikor nem voltál még

Teljes bejegyzés »

Tárgyalás

(Bíró=B, Vádlott=V) B: A vád szerint Ön kiverte a felesége fogait, letépte az alsóneműjét és megerőszakolta. V: Ez – úgy ahogy van – hazugság. B:

Teljes bejegyzés »
Versek
Ivántsy Gábor

egyszer még…

*Jutkának egyszer még megfogom a kezed, egyszer még megcirógatom a hajad, egyszer még megcsókolom a szemed, egyszer még magamhoz ölelem magad, egyszer még megbocsátalak magadnak,

Teljes bejegyzés »

Gyöngyvirág

Hogy ha virág lehetnék, gyöngyvirág lennék, kicsi apró gyöngyből illatot lehelnék. Leveleim között észrevétlen élnék, tudom, más virággal soha sem cserélnék. A királynői rózsát sem

Teljes bejegyzés »