Kovács Gergely: Elmarasztalták a litván idegenvezetőt

      Gyorsított eljárással került a Tartományi Bíróság elé Stanislava Sehenswürdigkaitė, litván származású, de Németországban élő idegenvezető ügye. Annyi bizonyos, hogy Skandalburg, a mindig békés Friesig-Holstein tartomány székhelye rég nem látott olyan felfordulást, mint amely néhány héttel ezelőtt kavarta fel az állóvizet.

      Történt ugyanis, hogy Fräulein Sehenswürdigkaitė a közelmúltban úgy döntött, átveszi visszavonulni szándékozó édesapjától a családi vállalkozás vezetését.

      A háromtagú középosztálybeli család huszonöt évvel ezelőtt vándorolt ki Vilnius-ból, elsősorban azért, mert az édesapa hivatásának gyakorlása szempontjából Németország ideális választásnak tűnt. Döntésükben fontos szerepet játszott gyermekük jövője is, hogy az akkor még kislány Stanislava korán elkezdhesse a nyelv elsajátítását, és iskoláit már Némethonban járhassa ki. Hamar kiderült, hogy bejött a családfő számítása, és a tartományban szervezett kirándulásokra fókuszáló utazási irodája sok éven át kényelmes megélhetést biztosított számukra. Élete munkájának elismeréseként tavaly megkapta a turizmus fejlesztéséért adható legmagasabb szintű kitüntetést, és ünnepélyes keretek között vehette át a háromfejű foltos tehén bronzszobrát. A rangos életműdíj Friesig-Holstein tartomány címerállatának kicsinyített mása.

      A vállalkozás sikerét sokan megirigyelték, de a neves utazási irodát egyetlen versenytársnak sem sikerült a piacról kiszorítani. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy Fräulein Sehenswürdigkaitė édesapja, emberközpontú látásmódjából és mindig tréfás stílusából adódóan a legmogorvább és legkövetelőzőbb turistával is képes szót érteni. Attól kezdve azonban, hogy bejelentette visszavonulási szándékát, a versenytársak erőre kaptak, és Fräulein Sehenswürdigkaitė visszaeső forgalommal és csökkenő bevétellel volt kénytelen szembesülni. Emiatt fájó szívvel ugyan, de megvált a hosszabb ideje náluk dolgozó tapasztalt túravezetőtől, és ő maga állt be a helyére. A szokásos kirándulások mellé különleges elemeket is beépített a túrák programjába. Azt remélte, így nagyobb eséllyel szerez majd vendégeket.

      Néhány hete Fräulein Sehenswürdigkaitė megneszelte, hogy az egyik rivális iroda éppen készül elhappolni a konkurencia orra elől egy gazdag turistákból álló csoportot. Rálicitálva a versenytárs ajánlatára, a túra részeként éjszakai fürdőzést kínált a pénzes vendégeknek. Merész húzását siker koronázta, így végre nyélbe üthette élete első igazán nagy üzletét, és egyben – mivel túravezetője már nem volt – szert tett élete első önállóan vezetett turistacsoportjára is. Szerencséjére, édesapja komoly kapcsolatrendszert alakított ki a tartomány nevezetességeinek fenntartóival. Egy telefonhívásába került, és a nappal strandként üzemelő városi tó éjjeliőre – némi juttatás fejében – örömmel felajánlotta, hogy éjszakára nyitva felejti a hátsó kaput.

      A buszos túra nappali része kisebb problémáktól eltekintve rendben le is zajlott, bár Fräulein Sehenswürdigkaitė furcsállotta, hogy a vendégeknek valahogy nem akaródzott kiszállni a buszból. Csak arra kérték, hogy menet közben gyorsan mindent mutasson végig. Ennek ellenére mégsem voltak mindennel elégedettek. Nem értették például, hogy a tartományi székesegyház tornyán miért világít „Pizza Italiano” felirat. Különösnek találták azt is, hogy a művészeti múzeum épületének üvegajtaján jó nagy számokkal kiragasztva „-20%” olvasható, de mivel eszük ágában sem volt megállni, ezért beérték a szokásos sablon válaszokkal. Fräulein Sehenswürdigkaitė pedig a pénztárcájában csörgő eurókra gondolva a vendégek minden nyűgjén könnyedén túltette magát.

      Sötétedést követően, annak rendje és módja szerint meg is érkeztek a bejárathoz. A kapu a megbeszéltek szerint csak kilincsre volt zárva. Bár koromsötét volt, mégis könnyen odataláltak a tóhoz. Fräulein Sehenswürdigkaitė egész nap nem értette a turisták viselkedését, de akkor végképp földbe gyökerezett a lába, mikor az addig egykedvű vendégek ujjongva ledobták ruháikat, és anyaszült meztelenül vetették magukat a tóba.

      Ez addig nem is okozott különösebb problémát, amíg a turisták jelenlétéről mit sem sejtő állatgondozó ki nem engedte a tóra az állatkerti vízilovakat. A pánik akkor tört ki, amikor hirtelen mindenhol bekapcsolt a világítás, és a vízilótóban vígan és gyanútlanul fürdőző nudisták arra kapták fel a fejüket, hogy a fenevadak javában szaggatják miszlikre a parton hagyott ruháikat. Fräulein Sehenswürdigkaitė – eskü alatt tett vallomása szerint – csak ekkor vette elő estére lehalkított mobilját, és megdöbbenve látta, hogy tizenöt nem fogadott hívása és nyolc SMS-e volt a strand éjjeliőrétől, akit addigra megütött a guta, mert szívességből, alamizsnáért kockáztatta állását, de a beígért turistacsoport nem volt sehol. Ha ez nem lett volna elég, éppen aznap tartották az Állatkertek Éjszakája rendezvénysorozatot, és nyitáskor hatalmas tömeg tódult be az állatkert területére. A vízilovak feltűnésétől halálra rémült fürdőzők – szerencsés partra jutást követően – a közeledő látogatók elől is menekülve szétszaladtak a szélrózsa minden irányába. Néhányan a szomszédos vidámpark felé vették az irányt. Három hölgy az óriáskerék egyik kabinjába menekült be. Pechükre a vidámpark fő attrakciója éppen megkezdte a szokásos nyitáskori próbaüzemet, így az érdeklődő tömeg közel ötven méter magasban is megcsodálhatta telt idomaikat. Páran a közelben lévő elvarázsolt kastélyban kerestek menedéket, ahol hamar eltévedtek, és akaratukon kívül, még másfél órán keresztül riogatták odabent a látogatókat. A fürdőzők egy része viszont csak a tó melletti emelvény tetejére jutott fel, miközben odalent körülvették őket a ruhával jóllakott vízilovak. Bár a fürdőzés előtt nem ilyen élményre számítottak, de ha már így alakult, és ott ragadtak, gondolták, miért ne pózolhatnának az időközben előkerült több száz fényképezőgép előtt. Az így készült botrányképek még napokig fellelhetők voltak az interneten. A káoszon végül csak az állatkert és vidámpark biztonsági szolgálatának segítségével sikerült úrrá lenni, de ehhez a tömeg egy részét vissza kellett terelni a bejárathoz, és órákra le kellett zárni az óriáskereket. Több rémült látogató pedig csak azután volt hajlandó elhagyni az elvarázsolt kastélyt, miután a szolgálat emberei biztosították őket afelől, hogy a kastélyban vagy annak környékén nem lesnek rájuk szatírok.

      Mivel Fräulein Sehenswürdigkaitė vétke csak annyi volt, hogy eltévedt a városban, ráadásul a turisták meztelenkedéséről sem tehetett, ezért a Tartományi Bíróság sajátos büntetést szabott ki számára. Amellett, hogy engedélyét két hónapra bevonták, és részt kell vennie egy, a tartomány nevezetességeit bemutató tanfolyamon, három hónapig, közmunka keretében, minden hétvégén a nudizmussal kapcsolatos jogszabályokat ismertető szórólapot kell osztogatnia az állatkert és vidámpark látogatóinak.

      Az állatkert és vidámpark biztonsági szolgálatának vezetője csak azért úszta meg az elbocsátást, mert dokumentumokkal igazolni tudta, hogy a hátsó kaput egy szervizcsapat dolgozói számára hagyta nyitva, akiknek a vízilótó körül kellett volna karbantartási munkálatokat végezni.

Gödöllő, 2024. április 24.

Megjelent az Irodalmi Rádió Egy Csipetnyi Napsugár című antológiájában (192-195. oldal).

Kovács Gergely
Author: Kovács Gergely

Kovács Gergely vagyok. Azért csatlakoztam az Irodalmi Rádió blogszerzői közösségéhez, mert szeretném megtudni, hogy amit írok, tetszik-e másoknak. Remélem, hogy aki betér az oldalamra, és megtisztel azzal, hogy elolvassa, amit itt talál, elégedetten távozik, és úgy érzi majd, érdemes volt. Eddigi megjelenéseim: Szárnyszegés – Rókaerdő című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. (A természet poétája 2022. pályázat – humor különdíj) Kedvenc – Lakótelepi Hófehér című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. (Novellák 2022. pályázat – 3. helyezés) Néhány Szemelvény Európából – Zsebkönyv 10. – Útravaló, Holnap Magazin, 2022. Karácsony – Meleg Szívek című antológia, Irodalmi Rádió, 2022. Tavaszi reggel – A Tavaszi szél titkai című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. A kis utca - Hívatlanok című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. Gergő és a sapka - Múzsa, magam ma neked megadom című antológia, Irodalmi Rádió, 2023. Csupasz - Álmodó című antológia, Holnap Magazin, 2023. Csere - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Rövidhírek (Kábítószer-kereskedők rendőrkézen, Újra megnyitja kapuit a népszerű étterem, Felemás sikert hozott a díjnyertes film bemutatója) - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Ül és te - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Hét vagy nap - Szavak Hullámain című antológia, Magyar Elektronikus Könyvtár, 2023. Elmúlás - Vetkőznek...

Megosztás
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Így aludj

Így aludj   Álmod könnyű legyen, Mint a téli hó pihék; Mezőről s virágokról álmodj, Melyen repülnek a lepkék. Láss csodákat, S szép messzi földeket;

Teljes bejegyzés »
Versek
Ivántsy Gábor

en.krisz

kisKrisz -nek valahogy mindig mással vagyok, amikor valakivel lennem lehetne. veled is: mire az éjjelvonat gőzös-hideg reggelbe zakatolt, eltűntem a szemed elől. kedves voltál, de számomra halva született zsoltár

Teljes bejegyzés »

Nyári hőségben

1. Nyár van és igazán nagyon meleg. Messzebb elmosódnak az árnyak. S én távoli lidérc-képbe merengek. Minden mozdulat új erőt von el. S egy egykori

Teljes bejegyzés »

Bársony palást

Szeretettel osztom meg új versem. Hullámok új vizeken. 🙂   A Bársony palást a Bársony-trilógiám első része. 😉       Author: Faragó Maia Faragó

Teljes bejegyzés »

Nagyapa

Nagyapa   Rosszkor született, rossz helyre, mikor több mint 110 évvel ezelőtt meglátta a napvilágot. Cserébe olyan őserővel ruházta fel a természet őt és korosztálya

Teljes bejegyzés »

Virágok,állatok,emberek

Edit Szabó : Virágok,állatok,emberek „Aprócska házban, völgy ölén „, ölében cicával itt éldegél anyóka a mesebeli házban, körötte virágok pompáznak, gyönyörködik saját világában. Körben az

Teljes bejegyzés »